Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krizové situace

 

Krizové situace

metr.gif

Návykové a ohrožující situace a jejich řešení

Základem všeho jsou návyky, to, co vás provází od dětství, se musí zčásti změnit a zčásti nějak přelstít. Zcela vykořenit to mnohdy nejde, ale ošidit ano.

1. Máte spojené v hlavě, že když se chcete uvolnit, sníte nějakou laskominu.
Řešení - jezte fakt pravidelně a v lednici mějte i zdravější laskomimu, třeba nějaký extra jogurt a nesnězte ho rychle, pěkně si ho vychutnejte.

2. V hlavě máte spojenou televizi a různé slané a tučné pochutiny.
Řešení - Nekupujte takové věci, když nejsou doma, nemůžete je jíst, také si raději nakrájejte sýr a zeleninku.

3. Jím v noci.
Řešení - musíte jíst opravdu providelně a večer asi hodinu před dobou, kdy míváte nutkání k lednici si dejte sýr Cottage nebo 3 decky mléka, bílkovina se bude pomalu vstřebávat a nutkání jíst se hodně sníží. Nějak se zabavte, nuda jídlu nahrává.

4. Vaříte a láká vás hodně uždibovat.
Řešení - Žvýkejte žvýkačku a pusťte si rádio a telenizi, to odtáhne vaši pozornost od ochutnávání

5. Máte sklon se přejídat jako reakce na stres?
řešení, místo sladkého jezte ovoce, ovocný cukr neudělá takovou paseku v těle a vstřbává se postupně.
Pokud můžete pracujte, uklízejte skříňky a byt, běžte na vycházku nebo do cvičení, tělo potřebuje pohyb a se stresem se lépe vyrovná i mysl.
Když budete jen sedět a jíst, stejně se nic nevyřeší.

6. Po jídle cítím v ústech další chuť na větší porci

Napijte se a jděte si vyčistit zuby a bude po chuti

7. Někdo na návštěvě mne nutí, abych jedla, co nechci

Buď je normální a stačí mu říct, že tohle se mi nyní jíst nechce a pokud se zeptá, klidně si řekněte třeba o jablko.

Nebo normální není a já se raději než vstupovat do debaty s ním řeknu, že jsem včera měla zažívací problémy a ještě si netroufám na toto jídlo, aby se nevrátily.

8. Něco tučného nebo sladkého sním a lituji toho, jenže je to ve mně a nejde to změnit

Řešení je jednoduché , než se stresovat , uvědomit si, že pohyb je náš kamarád a já ještě ten nebo následující den mohu přece vydat energii navíc.

Když krize přijde reálně:

   1.Zdravý životní styl přijměme za své, je to něco, čím se můžeme odlišit od pacientů v ordinacích, buďte pánem svého života a užijte si ho podle sebe a ne podle toho, co vám nemoci dovolí

Když se snažíte o něco, do čeho se musíte nutit. Neustále bojujete se sebou samým.

Například si říkáte:   je třeba jít cvičit, nesmím si dát čokoládu, musím uběhnout 10 km pod hodinu, odcvičit naplno pět sérií…

Mějte ze sebe oprávněně radost. Také vždy jásám, když vydržím běžet déle nebo zvednu těžší závaží.

A jak z toho tedy ven?

Zkusit se přeorientovat z boje na obchod. Obchod znamená směňovat něco za něco. Například si místo povelu „je třeba jít cvičit“ říci „když půjdu cvičit, budu se pak cítit dobře“ nebo „když půjdu cvičit, zajdu pak ještě do relaxace“ nebo prozaicky „když půjdu dnes cvičit, koupím si nějakou pěknou drobnost jako odměnu“. Lze to i opačně. „když dnes nepůjdu cvičit, bude mi to pak líto“, „když dnes nepůjdu cvičit, strávím večer díváním se na televizi a probendím večer“ … atd.  Lépe je však si představovat to pozitivní, co získáme, když uděláme, co jsme si předsevzali.

 Za sebe však otevřeně prohlašuji ,  že jsem jenom člověk – ne stroj - a občas se podvolit svojí lenosti nemusí být vůbec špatné. Je však potřeba si to užít! Přiznat si, že dnes se mi opravdu nechce se překonávat a strávím ten čas jinak, dle svého uvážení – na gauči, s knihou, na kafíčku, v kině nebo si půjdu dříve lehnout do postele a pořádně se vyspím.

 

2)      Nereálná cíle

Když se zdravým životním stylem spojujete nějaký výsledek, který není reálný – anebo není dosažitelný v tak krátkém časovém úseku, jaký jste si stanovili.

 Často jsem to vídala u klientek a kamarádek, které se snažily zhubnout. Jedná se o cíle typu: Do léta zhubnu do riflí, které jsem nosila před pěti lety. Do měsíce zhubnu 5 kilo. Než pojedu na dovolenou, musím mít pod 70 kilo.

 Pro počáteční motivaci je to perfektní, ale co dělat, když se to přes veškerou snahu nepovede? Hrozí samozřejmě to, že se na zdravý životní styl vykašleme. To je ale strašná škoda, protože zdravý životní styl není prvotně o dosahování cílů ale o pocitu cítit se fit a v pohodě. Cíle nám pomohou se zorientovat, zda děláme věci správně a proto by měly být dostatečně reálné a dosažitelné..

Radujte se z každého deka, přemýšlejte o svém těle, nic se v něm neděje bez důvodu, necvičte každý den stejné svaly, nechte je zregenerovat.

 

3)      Jednorázové selhání z nastaveného režimu životního stylu

Souvisí se všemi výše zmíněnými. Selžete ve svých očích například tím, že neodoláte a sjedete celou čokoládu, kterou jste si před tím dlouhou dobu odpírali. To vám pak zkazí náladu natolik, že přestanete dbát na zdravý životní styl úplně a začnete až zase třeba od příštího měsíce či od nového roku.

 Asi nemusím zdůrazňovat, že neexistuje žádný racionální důvod, proč by se měl zbořit svět po jednom úletu s čokoládou.  Pokud v podobných situacích máte sklon si říkat „já jsem neschopný/á“, „zase jsem to nezvládl/a“ či něco podobného, přejděte o level výš, dejte další den nebo ten den večer úklid nebo pohyb, vydejte energii a mějte z toho radost , jeden úlet vám nic nepokazí, vraťte se zpět a řekněte si ,  je jasné, že mám na to dodržovat zdravý životní styl dlouhodobě“.

 

4)      Neočekávaná změna v životě

Zkrátka, něco důležitějšího vám přijde do cesty. Nemusí to být objektivně důležitější, ale je to důležitější v té dané chvíli. Např. nemocné dítě, problémy v práci, hádka s partnerem atp.

Jak se bránit následkům, které to může mít na váš životní styl? Asi nejlépe je předvídat a předem se na to připravit.  Co může plánovanou činnost zmařit a co s tím udělám?

 Když zapátráte v paměti, co všechno by vám mohlo zmařit vaše plány, jistě přijdete na spoustu možností a předem se připravíte na jejich vyřešení. A když se to jednou či dvakrát nepovede, není potřeba si z toho dělat hlavu a zase pokračovat tam, kde jste přestali.

5)      Vytratí se motivace

Když se nějakou dobu snažíte, omezujete se, přikazujete si a pak motivace postupně opadává a vy si řeknete, tak pro tentokrát cvičit nepůjdu, protentokrát se navečeřím u televize. Možná se vám rozmělnil důvod proč to vlastně všechno děláte. Jednoduchou pomůckou může být, když se budete snažit si představit, co všechno dobré vám dává zdravý životní styl. U mne je to opravdu veliký rozdíl, proti jiným 50, pohyb je bez omezení, život bez nemocí a to dává i v našem ušlápnutém světě možnosti svobody.

6) Nástrahy doma, v práci ale i mezi kamarády

Pokud vás partner trápí lahůdkami, které si přinesl z fast foodu, zkuste ho naladit na možnou změnu. Udělejte z jídla zábavu.

Další možnou překážkou v průběhu hubnutí může být rodina a kolegové v práci. Pozor také na kamarády, kteří s vámi chtějí večer někam vyrazit. Povyražení často končí mlsáním nezdravého jídla a pitím alkoholu. Této kalorické kombinaci byste se při hubnutí měla rozhodně vyvarovat.

7) jídlo v restauraci

Už jste překonala všechny překážky v hubnutí doma a daří se vám v jídle kontrolovat? Pak si dejte pozor na nástrahy, které na vás číhají v restauraci. Právě zde máme tendenci zapomínat na pravidla hubnutí.

Tipy, jak jíst v restauraci

  • Při vybírání z menu věnujte pozornost způsobu přípravy a vyhýbejte se smaženým jídlům.
  • Pokud si objednáte salát, požádejte, aby vám donesli dressing zvlášť. Dressing mnohdy obsahuje stejné množství kalorií jako ostatní jídla. Budete-li ho mít zvlášť, můžete si ho dát jen tolik, kolik je třeba.
  • Klasickou přílohu vyměňte za dušenou nebo čerstvou zeleninu.
  • Během jídla pijte vodu s citronem – méně toho sníte a citron vám pomůže nastartovat metabolismus.
  • Při hubnutí byste si neměla dávat žádné alkoholické nápoje ani sladké limonády. Některé svým množstvím kalorií předčí i celé hlavní jídlo.
 

Náhledy fotografií ze složky Irena D ze 102,3 na 71


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poradí někdo

(Hana, 25. 1. 2015 11:30)

Dobrý den chtěla bych zhubnout ale nesmím cvičit kůli nemoci k tomu držím jaterní dietu deně chodím 5 km. má někdo nějakou radu jak nato.

NÁVŠTĚVNÍ KNIHA

(dája, 27. 6. 2011 21:16)

Dobrý den jen chci napsat zkouším zhodit nějaké to kilečko už jich mám dole 7jsem spokojena není to ani měsíc ale chtěla bych dát dolů jěště alspoň5už si toho okolí všíma a to mě drží.