VAŘÍME ZDRAVĚ 3 Saláty hubnoucí ženy na jaro , léto, podzim i zimu
Obsah:
1.Kuřecí salát Gyros
2.Universální salátek mnoha chutí a variací
3.Pikantní zelný salát
4.Těstovinový salát
5.Ovocný salát - něco na podzimní dny
6.Ovocný salát se sýrem
7.Pestrý salát
8.Zase trochu jiný salát z netu TUŇÁKOVO - FAZOLOVÝ SALÁT:
9. Stále lze nakládat zelí
10.Zase tuňák s sebou do práce
11. Zelí jako z Číny12. Zelný salát s mrkví
13. Zkoušela jsem nový salát z netu s ledovým salátem
14. Nebojte se rybích pepřenek
15. Krabí salátek na deštivý páteční večer
16. Domácí krevetový salát / jde udělat i z pokrálených dušených krabích tyček
17. Zelíčko se nemusí dělat jenom v hrnci
18. Salát Číňan
19. Rýžový salát studený do krabičky i teplý doma20. Kuřecí salát
21. Rychlý salátek k večeři nebo do krabičky do práce
22. Zelíčko stokrát jinak, vždy pročistí střeva, má málo Kj a je zdravé, má hodně vlákniny
23. Krabí tyčinky v hlavní roli
24. Tuňákový salát
25. Salát s kuřecím masem a žampiony
26. Kuřecí salát s broskví na sobotní večer k vínečku červenému
27. Kuřecí salát Gyros na horkou sobotu
28. Zeleninová mísa s jogurtovokečupovým dibem
29. Rajčatový salát s mozzarellou
30. Salát z peking. zelí a pórku
31. Jablečno- ananasovo- sýrový salát
32. Kuřecí salát
33. Fazolový salát plný bílkovin
34. Kuřecí zinmí salát s jablky a čerstvým ananasem
35. Sakát rychlý šizuňk mňam
36. Rychlý a zdravý fofr salát - 8.1.
37. Jarní salát - 11.1.
38. Salát ze zbytků pečeného lkuřete a jablek
39. Rychlý salátek do krabičky do práce
40. Lehký salátek s bílou ředkví.
41. Salátek naší paní účetní
42. Salát s hroznovým vínem
43. Kuřecí salát
44. Salát z čerstvého zelí, mrkve a celeru
45. Rychlý salátek co dům dal
46. Ovocný protichřipkový salát mého muže, dělá ho pečlivě i každý den do velké mísy pro nás čtyři.
47. Nedělní domácí |Balkán salát
48. Plná mísa salátu na zítřek
49. Jednoduchý tuňákový salát
50. Rychlý salát pro celou rodinu s balkánským sýrem
51. Salát od Janičky ze Slovenska.
52. Salát s cizrnou
53. Salát z pečeného lososa
54. Salát předjarní s mandarinkou
55. Teplý salát s pohankou a cizrnou.
Dáváte si salát jako hlavní jídlo?
Skvělé, mísa salátu pravděpodobně zajistí vaší doporučenou denní dávku vlákniny. Salát jako hlavní jídlo by neměl být však jen o zelenině. Co vše byste si měli do salátové misky nandat, aby to nebyl jen zdroj vlákniny, ale plnohodnotné hlavní jídlo, které zajistí, že vás brzy nepřepadne hlad, pokryje potřebné živiny a dodá optimální množství energie třeba na druhou polovinu pracovního dne?
Dostatečné množství komplexních sacharidů pro vaše svaly
Barva lahodí oku i tělu
Myslete na draslík
Bílkovina na hlad
Pamatujte na vápník
Zdravé tuky, dobré tuky
A co na vrch salátu?
1.Kuřecí salát Gyros
Ingredience: 300 g kuřecích řízků, zelenina kterou máme rádi, např. je možné použít: 1 ledový salát, 2 rajčata, menší kedlubna, půlka salátové okurky, paprika, dále koření gyros, sůl, pepř, ocet.
Postup přípravy: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Osolíme, okyselíme octem a zasypeme gyrosovým kořením. Promícháme. Rozpálíme pánev a osmahneme na kostičky nakrájené kuřecí maso, zasypeme gyrosovým kořením a lehce osolíme. Jakmile je maso osmahnuté, lehce podlejeme a necháme dojít do křehka. Poté ho i s trochou šťávy přisypeme do mísy se zeleninou a dobře promícháme. Podáváme.
2.Universální salátek mnoha chutí a variací
Základní polotovar - střední salátová okurka, barevné papriky 3 kusy a cibulka, vše drobně nakrájím, rajčata dávám až na ozdobu, aby salát nebyl moc mokrý a déle vydržel.
Zálivky - oliv. nebo slunečnicový olej 1 necelá pol.lžíce a do ní různé koření, někdy dávám na ryby někdy grilovací, někdy jenom bazalku a pepř. Sůl nedávám, aby mi zelenina nepouštěla vodu a salát zase déle vydržel.
Pokud jej chceme zkonzumovat hned kupuji takové sáčky Lučina na salát, to se smíchá s troškou bílého jogurtu a je z toho dobrý dresing, ono nakonec , když se dělá dresing z normální tatarky z obchodu , je dělaná stejně z rostlinného oleje, takže smíchat lžíci jogurtu a lžíci tatarky také není po stránce výživy žádná tragédie.
Varianty:
1.přidám strouhaný balkánský sýr 100g.
2.přidám strouhaný balkánský sýr 100g a půl konzervy tuňák ve vlastní šťávě
3. přidám strouhaný balkánský sýr 100g a restované žampiony na trošce ol oleje na tefl.pánvi a třeba ještě olivy , podle chuti a času
4.přidám strouhaný eidam 30% t.v.s. 100g a nastrouhanou nahrubo 100g kuřecí nebo krůtí šunky
5.zamíchám do toho 100g hanáckého salátu ze zelí
6.zamíchám do toho 100 rybího ohně s kečupem, také k dostání v supermarketech v oddělení salátů
Další varianty nechávám na Vás , milé dámy a nezapomeňte je to na tři i čtyři porce,
3.Pikantní zelný salát
150 g bílého zelí,10 g cibule,20 g červené kapie,25 g mrkve,10 g křenu,5 g olivového oleje,sůl,ocet,špetka cukru
4.Těstovinový salát pro celou rodinu – sobotní zdravá večeře
Balení celozrnných těstovin, 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 3 rajčata, velká paprika, pórek, eidam 30% - sýr 30-40dkg, 400g kečupu, sůl, směs 4 pepřů. Těstoviny uvaříme Al Dente (8-9min.)a necháme vychladnout. Ostatní suroviny nakrájíme na kostičky a pórek na kolečka, přidáme tuňáka i s olejem z jedné konzervy. Vše smícháme dohromady, zalijeme kečupem, osolíme, opepříme. Opět promícháme. Dáme do ledničky vychladnout a pak? Geniální je zapíjet vychlazeným bílým vínkem, manžel se potom zdá hezčí a hezčí a hezčí. Dobrou chuť.
Tuňáka jde nahradit kousky kuřete nebo nahrubo nastrouhanou kuřecí šunkou.
5.Ovocný salát - něco na podzimní dny
1 jablko, 1 kiwi, 1 pomeranč, 1 mandarinka, 10 kuliček hroznového vína, 100-200ml vody,šťáva z jednoho citrónu
Ovoce očistíme. Jablko, kiwi, pomeranč, nakrájíme na drobnější kousky. Dílky mandarinky a hrozno necháme vcelku. Vložíme do mísy, přidáme citrónovou šťávu, vodu. Dáme vychladit a nezbývá, než se pustit do této osvěžující pochoutky.
6.Ovocný salát se sýrem
Ingredience:
400 g čerstvého ananasu 2 pomeranče 2 mandarinky 1 kiwi tvrdý sýr 30% t.v s.(200 g) 1 bílý jogurt
4 porce
Postup:
Ananas oloupeme, nakrájíme na plátky, vykrojíme střed a následně nakrájíme na kostičky, pomeranče, mandarinky a kiwi nakrájíme na kousky, vše smícháme. Polijeme bílým jogurtem a zasypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme vychlazené.
7.Pestrý salát
Do mísy vložte 50 g uvařené rýže, přidejte 200 g očištěné a nahrubo nastrouhané mrkve, 100 g pokrájených rajčat, 50 g rukoly (nebo hlávkového salátu) a 50 g tvrdého sýra. Přelijte 2 polévkovými lžícemi nízkotučného jogurtu s prolisovaným česnekem.
Celerový salát
Půl kilogramu celeru (na tenčí plátky nakrájeného) uvaříme ve čtvrt litru vody se 3 zrnky pepře a bobkovým listem. Měkký celer vyndáme, do vývaru přidáme šťávu z jednoho citrónu, lžíci cukru a lžíci oleje. Celer politý zálivkou podáváme pak k masům všeho druhu.
8.Zase trochu jiný salát z netu
TUŇÁKOVO - FAZOLOVÝ SALÁT:
Potřebujeme:
2,5 dl velkých hnědých či bílých fazolí
1 vetší konzerva tuňáka
1 hlávkový salát
1 červená cibule
1 červená kapie
3 vařená vejce
mořská sůl, pepř a jablečný ocet
Postup: Uvařené fazole smícháme s tuňákem, natrhaným hlávkovým salátem, nakrájenou cibulí a paprikou a vejci. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.
9. Stále lze nakládat zelí
Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
NAKLÁDÁNÍ ZELÍ:
Potřebujeme několik pevných hlávek zelí (množství záleží na velikosti sudu), do kterého chceme zelí naložit. Na každých 5 kg zelí potřebujeme 2 cibule, 20 g soli, dále několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu. Dále můžeme přidat několik jablek, kopr.
Postup:
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme sud asi 2 týdny v teple. Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu, zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.
RYCHLOKVAŠENÉ ZELÍ:
Je už hotové za 3 dny
Potřebujeme 2 kg bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř.
Postup:
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 - 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.
10.Zase tuňák s sebou do práce
Potřebujeme :
Konzervu kvalitního tuňáka tomatové omáčce , těstoviny vařené 100g, mraženou zeleninu dle chuti nejčastěji používám fazolky , hrášek a kukuřici , dá se použít i různá směs ,POZOR NE POLÉVKOVÁ, vejce , sůl a pepř.
Vejce, zeleninu i těstoviny uvaříme .Vejce nakrájíme a vše společně s tuňákem smícháme , dochutíme solí a pepřem.
11. | Zelí jako z Číny |
|
Ingredience: 1/2 hlávky zelí, 1 cibule, 300 g kabanosu, kmín, sójová omáčka, trocha tuku |
|
Postup přípravy: Připravujeme ve větší pánvi nebo kastrolu. Na tuku zpěníme cibuli, opečeme na kostičky nakrájený kabanos, přidáme na nudličky nakrájené zelí, kmín a hojně zalijeme sójovou omáčkou (na toto množství spotřebujeme asi půl lahvičky). Nakonec přidáme asi deci vody, zamícháme a dusíme do poloměkka. Jako příloha je nejlepší chléb, ale chutná i s brambory. |
12. Zelný salát s mrkví
500g bílého zelí, 1 větší mrkev, olej, ocet, sůl, trošku cukru
Zelí si nakrouháme nebo na jemno nasekáme. Mrkev na hrubo nastrouháme, vmícháme do zelí a přidáme zálivku z octa, oleje, soli a cukru. Místo mrkve můžete přidat třeba na jemné proužky nakrájenou papriku a takto si podle období zelný salát obměňovat. Takhle mám k masu na oběd nachystanou v ledničce vhodnou přílohu. No a pár vařených brambůrků a je oběd.
13. Zkoušela jsem nový salát z netu
1 ledový salát | 2 papriku žlutou nebo oranžovou | 3 větší rajčata (nebo cherry rajčátka 250g) | 2 kuřecí prsní řízky | 1 jarní cibulku | 1 bílý jogurt | 1 lžička sójové omáčky
Příloha:
Tmavé pečivo, ale zasytí i samostatný.
Příprava:
Kuřecí maso nakrájíme na kousky nebo nudličky dle chuti. Kousky kuřete orestujeme nasucho či na troše olivového oleje a po osmahnutí
zakapeme lehce sójovou omáčkou.
Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu na kousky, cherry rajčátka na čtvrtky a jarní cibulku na kolečka.
Přidáme jogurt a kuřecí orestované maso.
Promícháme a necháme uležet.
14. Nebojte se rybích pepřenek
Pokud nemáte problém se žlučníkem, lze rychlý salát vytvořit pouhým nakrájením zelí a peprik a smícháním s dvěma lžícemi pepřenek, je to moc dobré k cereálnímu pečivu.
15. Krabí salátek na deštivý páteční večer
250 g krabích tyčinek, 100 g jogurtu bílého smíchaného s troškou gr.koření, 1 jablko, šťáva z 1/2 citronu, jedna strouhaná mrkev, špetka cukru, plátky citronu.
Krabí maso nakrájíme a vložíme do mísy. Jablko oloupeme, nastrouháme na nudličky a přidáme k masu. Ihned zakapeme citronovou šťávou, aby jablko nezhnědlo, osolíme, osladíme a vmícháme jogurt. Salát servírujeme vychlazený v miskách na zmrzlinu, plátkem citronu.
16. Domácí krevetový salát / jde udělat i z pokrálených dušených krabích tyček
Ingredience: 250 g zmrazených loupaných krevet nebo pokrájených dušených krabích tyčinek , 1 cibule, petrželka, kopr, 4 lžíce jogurtu, sůl, bílý pepř, kari, 1 lžička worchesterové omáčky, 4 natvrdo vařená vejce
Krevety rozmrazíme a necháme je odkapat. Petržel a kopr nakrájíme nadrobno.
Jogurt rozmícháme a ochutíme solí, pepřem, kari a worchesterovou omáčkou. Polovinu krevet smícháme s tímto dressingem a přidáme k nim na kostičky nakrájenou cibuli, petržel a kopr. Necháme marinovat v chladničce asi 30 minut. Poté naservírujeme salát do misky a přidáme druhou polovinu krevet a vejce nakrájená na čtvrtky.
17. Zelíčko se nemusí dělat jenom v hrnci
5 cibulí
5dkg soli
kmín dle chuti
hrst cukru
Pracovní postup
18. Salát Číňan
Ingredience
1 menší hlávka čínského zelí, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 1 jablko (oloupané a nastrouhané), 2 lžíce ol. oleje, 1 lžíce cukru, sůl dle chuti, 2 lžíce nasekané zelené petrželky nebo šalotky, půl citrónu, jogurt bílý
Příprava
Očištěnou a omytou hlávky čínského zelí nakrájíme na nudličky. Nakrájenou cibuli smícháme s olejem, nastrouhaným jablkem, jogurtem, cukrem, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Touto zálivkou zalijeme nakrájené zelí, promícháme a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme vychlazené.
19. Rýžový salát studený do krabičky i teplý doma
-
sáček vařené rýže
-
1 lžíce ol. oleje
-
1 větší cibule
-
lžička sladké mleté maďarské papriky
-
400 ml masového vývaru
-
1 sterilovaná červená paprika
-
100 g kuřecího salámu
-
100 g eidamu 30%t.v s.
-
svazek zelené pažitky nebo šalotky
-
100 g kukuřičných zrn nebo z konzervy
-
sůl
-
Na zálivku:
- 2 lžíce nízkotučného jogurtu
-
1 lžíce kečupu
-
sůl
V hrnci rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět cibuli. Přidáme rýži a krátce na oleji opékáme, osolíme a ochutíme mletou paprikou, přilijeme vývar. Necháme přejít varem, přikryjeme poklicí a zvolna dusíme cca 25 minut. Rýži přendáme do mísy a necháme prochladnout. Papriky, salám i sýr nakrájíme na dlouhé jemné nudličky. Pažitku nebo šalotku nasekáme. Vše vmícháme do studené rýže, přidáme kukuřičná zrna. Připravíme zálivku z uvedených surovin. Salát se zálivkou promícháme. Konzumujeme bez příloh.
20. Kuřecí salát
Ingredience:
Kuřecí prsní řízky 200 g 1 hlávkový salát 2 rajčata 1 salátová okurka 1 lžička hořčice 2 vejce uvařená natvrdo bazalka
Postup:
Kuřecí řízky nakrájíme na kostičky, na pánvi s olivovým olejem je krátce osmahneme a přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Hlávkový salát, rajčata a okurku nakrájíme na kousky a v salátové míse důkladně promícháme s masem, hořčicí a trochou bazalky. Nakonec salát ozdobíme drobně nakrájenými rajčaty.
21. Rychlý salátek k večeři nebo do krabičky do práce
Nechce se Vám dělat nic náročného a dala byste si k večeři něco dobrého, kupte si v sámošce v oddělení salátů zelný salát ú stačí 100g, doma do něj nakrájejte ještě papriku zelenou a červenou, půlku salátové okurky, promíchejte se zelným salátem z obchodu a máte hotovy dvě porce, k tomu kousek pečiva a dobrá večeře nebo oběd do práce je na světě.
Stejně jde využít i troška hanáckého zelného salátu nebo rybího ohně.
22. Zelíčko stokrát jinak, vždy pročistí střeva, má málo Kj a je zdravé, má hodně vlákniny
Červené zelí
kukuřice z konzervy
cibule
lžíce ol.oleje
pepř, sůl
nožička uzeného kuřete
barevná paprika
černé olivy / nemusí být /
400g červené zelí
drcený česnek 2 stroužky
Hlávku zelí pokrájíme na nudličky, nasypeme do mísy, přidáme nakrájené uzené kuře. Cibulku pokrájíme nadrobno, vše promícháme, osolíme a opepříme. Vezmeme papriku a nakrájíme ji na kostičky. Pokrájíme olivy, přidáme půl konzervy kukuřice, vše promícháme dohromady. Salát zakapeme olejem, ochutíme, přidáme česnek, podáváme vychlazený.
Bílé zelí
500g zelí
2 lžíce ol.oleje
1 cibule
sůl pepř a šťáva z poloviny citrónu
Zelí očistíme, nakrouháme a necháme odležet se solí a olejem. Dobře promícháme. Do nakrouhaného a den odleželého zelí se solí a olejem přidáme teprve druhý den podle chuti ocet a oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Pro lepší vzhled i chuť můžeme ještě doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou.
Varianta I: Přidáme ještě dva zelené paprikové lusky. Omyjeme je, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, přidáme jedno až dvě vykrájená, oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na nudličky.
Varianta II: Přidáme jednu naběračku nakládaných sladkokyselých hub, překrájených na malé kousky.
Varianta III: Přidáme 2 sladkokyselé okurky a jednu nakládanou kapii, obojí nadrobno nakrájené.
Varianta IV: Přidáme svazek očištěných a nastrouhaných ředkviček.
Varianta V: Přidáme pórek, stačí jen asi 100 g (pečlivě očištěného, velmi tence nakrájeného na kolečka). Tento druh salátu ochutíme ještě zázvorem. Pórku můžeme dát i dvojnásobné množství, ale předem můžeme větší část spařit horkou vodou a hned dobře ocedit propláchnuté studenou vodou.
Vatianta VI: Dávku zelí o polovinu snížíme a místo zelí nastrouháme buď kedlubny, nebo nepříliš ostrou ředkev.
Varianta VII: Dávku zelí o polovinu snížíme a salát doplníme stejným množstvím očištěné a jemně nastrouhané mrkve, může být i celer.
23. Krabí tyčinky v hlavní roli
Suroviny
-
balení krabích tyčinek Surimi
-
pórek
-
paprika
-
těstoviny (nejlépe vypadají motýlci)
-
bílý jogurt
-
sójová omáčka
-
pepř
-
sůl
Postup
Nejdříve si uvaříme těstoviny, které poté slijeme a necháme vychladnout. Mezi tím si nakrájíme na malé kousky papriku a pórek. Samozřejmě, že do salátu můžete přidat i další zeleninu, dobře se hodí i hrášek nebo kukuřice. Dále si nachystáme krabí tyčinky dušené v mikrovlnce , vychlazené a potom nakrájet na libovolně velké kousky. To vše dáme do větší mísy, kam přisypeme i hotové a vychladlé těstoviny. Nakonec vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s pát kapkami sójové omáčky. Ale salát by v zálivce neměl plavat, spíš jen lehce těstoviny obalit .Trochu osolíme, opepříme a vše zamícháme.
Já si dávám ještě 100g eidam 20% t.v.s. strouhaný.
Udělám večer a mám jetě další den oběd.
24. Tuňákový salát:
velké rajče | 2 ks |
bílá cibule | 100 g |
žlutá paprika | 1 ks |
tuňákové kousky ve vlastní šťávě | 1 konzerva |
salátová okurka | 100 g |
vejce | 2 ks |
zelené olivy bez pecek | 100 g |
ledový salát | 1 ks |
sterilovaná zlatá kukuřice | 4 lžíce |
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Tuňáka a kukuřici necháme okapat. Okapané olivy nakrájíme na kolečka. Několik oliv necháme vcelku na ozdobu. Ledový salát zbavíme ovadlých horních listů. Čersvé listy ručně potrháme na kousky - sousta.
Na talíř klademe salát, rajčata, okurky a proužky papriky. Do středu talíře položíme okapaného tuňáka a nakrájená vejce. Posypeme kukuřicí a krájenou cibulí. Nakonec vše dozdobíme olivami.
Podáváme s pečivem.
25. Salát s kuřecím masem a žampiony
Ingredience:
kuřecí řízek | 1 balíček |
červená paprika | 1 ks |
žampiony | 1 balíček |
žlutá paprika | 1 ks |
čínské zelí | 1 hlávka |
rajče | 5 ks |
zelená paprika | 1 ks |
salátová okurka | 1 ks |
podle chuti:
|
|
pepř | |
sůl | |
grilovací koření | |
Heins exotická omáčka - půl lahvičky |
Postup přípravy receptu:
Kuřecí řízky nakrájíme na kostičky. Můžeme použít prsní nebo stehenní řízky. Maso orestujeme na olivovém oleji - 2 pol.lžíce, osolíme, opepříme a přidáme grilovací koření. Lze nahradit kořením gyros. Nakonec můžeme přidat ještě nakrájené čerstvé žampiony. Maso necháme vychladnout.
Mezitím si očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Místo čínského můžeme použít ledový salát. Zeleninu vložíme do vetší mísy, přidáme maso se žampiony a zamícháme. Přidáme majonézu nebo jogurt a kečupem nebo francouzský dresink. Podle potřeby salát přisolíme a opepříme.
Čerstvý salát s kuřecím masem ihned podáváme, podle potřeby jej můžeme nechat ještě vychladit.
26. Kuřecí salát s broskví na sobotní večer k vínečku červenému
Ingredience: pečené (grilované) kuře, kompotované broskve, půl sklenice, pórek, nízkotučný jogurt – polovina kelímku, 1 pol.lžíce majolka, sůl, pepř dle chuti.gr.koření na dochucení
Postup přípravy: Maso z grilovaného kuřete obereme, nakrájíme na kousky, přidáme na kostičky nakrájené broskve, na kolečka nakrájený pórek, vše spojíme jogurtem a majolkou . Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s pečivem.
27. Kuřecí salát Gyros na horkou sobotu
Ingredience: 2 lžíce ol.oleje, 300 g kuřecích řízků, zelenina kterou máme rádi, např. je možné použít: 1 ledový salát, 2 rajčata, menší kedlubna, půlka salátové okurky, paprika, dále koření gyros, sůl, pepř, ocet, (trocha mražené kukuřice a mražených žampionů - není nutné).
Postup přípravy: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Osolíme, okyselíme octem a zasypeme gyrosovým kořením. Promícháme. Rozpálíme pánev a osmahneme na kostičky nakrájené kuřecí maso, zasypeme gyrosovým kořením a lehce osolíme. Pokud máme, můžeme lehce zasypat mraženými žampiony a kukuřicí. Jakmile je maso osmahnuté, lehce podlejeme a necháme dojít do křehka. Poté ho i s trochou šťávy přisypeme do mísy se zeleninou a dobře promícháme. Podáváme s celozrným pečivem.
28. Zeleninová mísa s jogurtovokečupovým dibem
Potřebné suroviny:
200g mrkve,
300 g salátové okurky,
100 g zelené papriky,
100 g žluté papriky,
100 g ředkviček nebo červené papriky
100 g koktejlových rajčátek nebo 1 větší rajče,
4 listy salátu na ozdobu,
1 kelímek nízkotučného bílého jogurtu,
lžička kávová sójové omáčky
pol. lžíce kečupu nebo cikánské omáčky / je ostřejší/
3 prolisované stroužky česneku,
několik kapek citronové šťávy,
sůl+ salátové bylinky sušené nebo sekané čerstvé ,
trochu mletého černého pepře
Postup:
Zeleninu očistěte. Mrkev, okurku a papriky nakrájejte na středně tlusté proužky. Ředkvičky rozpulte a pokud nemáte koktejlová rajčátka, nakrájejte rajče na osminky. Listy salátu natrhejte na menší kousky a spolu s ostatní zeleninou ozdobně rozložte na talíře. Z posledních pěti surovin si připravte dodatek. vše promíchejte a hezky papejte, je to zdravé.
Počet porcí: 4
Energie: 550KJ / 1 porce
29. Rajčatový salát s mozzarellou - 500kJ
- 400g pevných rajčat
- 200g mozzarelly
- nasekaná pažitka
- 125g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- mletý pepř, sůl
Rajčata nakrájejte na tenká kolečka a poskládejte na talíř vedle sebe. Mozzarellu nakrájejte na nudličky a přidejte k rajčatům. Ochuťte zálivkou připravenou z jogurtu, oleje, octa, soli a pepře. Posypte nadrobno nakrájenou pažitkou a nechte vychladit.
30. Salát z peking. zelí a pórku - 1 porce - 250kJ
- 350-400 g pekingského zelí
- 100g pórku / pouze bílá část/
- zelená petrželka
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr
- sůl
Do skleničky se šroubovacím uzávěrem vlijte olej, předejte sůl, mletý pepř, trochu cukru, přikyselte citronovou šťávou a důkladně protřepejte. Na proužky nakrájené zelí a pórek zlehka promíchejte se zálivkou. Salát podávejte vychlazený a posypaný nakrájenou petrželkou.
31. Jablečno- ananasovo- sýrový salát
2 velká jablka, 200 g eidam 30%t.v.s., 200g čerstvého ananasu, 1/2 citronu, 1 lžíce (olivového) oleje, sůl, pepř
Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Ananas nakrájíme také na kostičky .Pokapeme je trochu citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla. K jablkům přidáme kostičky sýra, pokapeme vše olejem, mírně osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Podáváme s plátky celozrnné bagety, nejlépe chalupářské , která voní česnekem a smaženou cibulkou..
32. Kuřecí salát
100 g kuřecích prsíček, 1 ledový salát, 5 ředkviček, 50 g kukuřice, 1 jogurt,
Uvařená kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, přidejte natrhané listy ledového salátu, nakrájené ředkvičky a kukuřici. Zalijte jogurtem, posypejte koprem, bazalkou nebo alespoň petrželovou natí. Můžete přidat i rozmačkaný česnek nebo nakládaný česnek. Podávejte s bagetou. Netradiční variantou kuřecího salátu je salát s krenexem a bez ředkviček a místo nich salátová okurka.
33. Fazolový salát plný bílkovin
Jedna konzerva bílých fazolí, jedna červených, 2 rajčata, 2 masité papriky, 1 červená cibule, 1 vařený srudený brambor, lžíce ol. oleje a lžička octa, sůl, pepř
Vše smícháme - fazole bez nálevu okapané - zakápneme ol.olejem a octem a dochutíme, lepší je chlazený.
34. Kuřecí zimní salát s jablky a čerstvým ananasem
4 lžíce bílého jogurtu
půl lžičky gr.koření
500 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa
velké jablko
tři kroužky ananasu čerstvého
citron, sůl, pepř
Všechno rozkrájíme a promícháme, podáváme s cel.pečivem ihned.
35. Sakát rychlý šizuňk mňam
Tak určitě ne vždy má člověk čas a chuť krájet zelí a vymíšlet ochucení. No já koupím v marketu větší krabičku zelného salátu a k tomu 100g žampiónového / červená zálivka/, doma pak jenom nakrájím červenou nebo zelenou papriku a smíchám oba saláty a papriku, mám toho najednou asi 300g a mám jídlo do práce i na večeři. Jím s cel.pečivem.
36. Rychlý a zdravý fofr salát
Ještě jedna rychlovka, když nemáte čas a chcete si rychle připravit dvě porce zdravého salátku k celozrnnému pečivu.
Neděste se potřebujete salát v krabičce, Sleďové filety ve feferonkové omáčce - feferonka je tam cítit jen málo, zato ryba je chutná a červená zálivka téměř bez tuků.
Dále si kupte v oddělení salátů malou krabičku jarního salátu - může být i zelný , doma smíchejte tuhle krabičku jarního a dvě pol.lžíce sleďového, vznikne dobrý zeleninový salát se zdravou rybou téměř bez tuku - 2 porce.
37. Jarní salát
Ingredience: rajčata, okurky, ředkvičky, sýr, paprika, majonéza, hořčice |
||||
Postup přípravy: Vše nakrájíme na kostičky, vsyoeme do mísy a přidáme majolku a hořčici podle potřeby.
|
43. Kuřecí salát 200 g pečeného nebo vařeného kuřete, 1 pomeranč, 1/4 ananasu, 1 jablko, bílý jogurt citron, sůl. Maso i ovoce nakrájíme na kostičky. Jogurt smícháme s citronovou šťávou. Ovoce osolíme špetičkou soli aby pustilo šťávu a smícháme s jogurtem a masem. 44. Salát z čerstvého zelí, mrkve a celeru
Zelí očištěné od vrchního listu a košťálu umyjeme. Nakrájíme na tenké kousky, promícháme se solí, potom přidáme a zamícháme nastrouhanou mrkev a sterilovaný celer i se š´távou a zamícháme. 45. Rychlý salátek co dům dal Nakrájíme papriku, , třeba i rajče, pórek, přihodíle zbytek rýže nebo hrst celozrnných těstovin, strouhaný zbyte sýra eidamu 30% z lednice a vyklepneme do toho jednu malou konzervu tuňáka v rajčatové omáčce, dá se přidat i krájená bílá ředkev nebo strouhaný šmakoun nebo sekané vařené bílky. Papání zaručeně zdravé a nízkokalorické. Obrázek dám do dietních nápadů.
|
Veškerou zeleninu nakrájíme ( česnek musí být nakrájen hodně na jemno). Do toho nadrobíme Balkánský sýr a vše nakonec pokapeme šťávou z 1 citronu. Necháme asi půl hodiny odležet v lednici.
48. Plná mísa salátu na zítřek
Já vím, že v týdnu není moc času, tak rychle nakrájet půlku barevné papr., kousek červ. zelí, čtvrtku vykostěného gril.kuřete z obchodu, 100 kupovaného zelného salátu, jeden šplíchanec sóhovky a půlka pol.lžíce grilovací hořtice, promíchat a je to, šup doledničky do krabiček.
49. Jednoduchý tuňákový salát
Ingredience
- zálivka
- olej olivový: 2 lžíce
- pepř
- hořčice plnotučná: 2 lžíce
- citronová šťáva: 2 lžíce
- sůl
- salát
- tuňák: 1 plechovka
- okurka: 1/2
- rajčata: 2
- salát ledový: 1
- paprika žlutá: 1
- olivy černé: 1 sklenice
Okurku, rajčata a papriku omyjeme a nakrájíme, vše vložíme do mísy. Přidáme opraný a na kousky natrhaný salát, tuňáka a olivy.
Salát zalijeme zálivkou.
Rychlý salát s trochou kukuřice, abych nevynechala sacharidy.
Základem takového salátu je v supermakketu koupená krabička provensálského vegetariánského salátu s fazolemi nebo žampiónového, podle toho kolik ho chceme dělat, bu´d velká nebo malá.
Já dělala moc, starší syn to má rád, tak bude uzobávat po miskách celý den. Nakrájela jsem dva čekankové lusky - ani nemusí být, ale měli je ve slevě, půl čínského zelí, barevnou papriku a do to zamíchala kupovaný provensálský salát a plechovičku sterilované kukuřice, zálivka není třeba je z toho kupovaného. Do té velké mísy jsem nastrohala za 30Kč Balkánského sýra a promíchala a moc dobré a hoooodně, jako když jsou doma chlapci a musí být stále něco v lednici, jedí to jako třeba vlašák s rohlíky, ale je to mnohem zdravější.
51. Salát od Janičky ze Slovenska
3 červené papriky, 3 mrkvy a 3 jarné cibuľky pokrájané na kolieska, 2 kusy limetiek, 4 filety z údenej makrely (po 150 g), 100 g neloupané ryže
POSTUP
Očistené papriky pokrájajte na pásiky. Ryžu uduste. Makrelu vykostite a rozoberte na menšie kúsky. Všetky suroviny dajte do veľkej misy, opatrne zmiešajte a pridajte pol. ližicu jogurtového dresingu.
Suroviny na 2 porce
- 150 g uvařené cizrny
- cca 8 cherry rajčátek
- kousek bílé ředkve
- kousek pórku
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- lžička olivového oleje
- koření – máta, oregáno
- sůl
- pepř
Postup
- Cizrnu si den předem namočíme.
- Před vařením cizrnu propláchneme čistou vodou a dáme vařit. Vaříme do měkka zhruba 30-45 minut.
- Na olivovém oleji orestujeme cibulku nakrájenou na jemno.
- Bílou ředkev očistíme a nastrouháme na hrubu, rájčátka a pórek nakrájíme na malé kousky.
- Zeleninu přidáme k cibulce na pánev.
- Chvíli podusíme a přidáme cizrnu.
- Pokrm ochutíme bylinkami, solí, pepřem a česnekem a důkladně promícháme.
- Přejeme vám dobrou chuť!
53. Salát z pečeného losos
- Filet z lososa nebo pstruha lososovitého
- Zelenina: ledový salát, rajčata, okurka hadovka, paprika červená (oranžová)
- Koprový dip: selský jogurt, čerstvý kopr
Filet důkladně omyjte a osušte. Lehce dosolte mořskou solí a pepřem, pokapejte citronem. Vložte na pečící papír a pečte v troubě na 230 stupňů 15-20 min. Všechnu zeleninu pokrájejte na kousky a spojte s dipem. Ten vytvoříte smícháním bílého jogurtu s koprem, šťávou z citronu nebo limety (dle vlastní chuti). Nezapomeňte opět lehce osolit a opepřit.
54. Předjarní salát s mandarinkou
½ mrkve
ledový salát
1 mandarinka
na dresing potřebujeme:
1 lžička olivového oleje
10 kapek balzamika
půl lžičky dijonské hořčice
1 lžíce vody
sůl, pepř
Ledový salát nakrájíme na prouţky, přidáme půlku nastrouhané mrkve a 1 mandarinku nakrájenou na kostičky.
Zalijeme dresingem z uvedených surovin.
55. Teplý salát s cizrnou a cizrnou
Teplý salát z pohanky cizrnová drť, namáčená pohanka , mrkev , cibule, česnek, žampiony , kořeni
Náhledy fotografií ze složky Řecký salátek pěkně počesku
Dotaz
(Vendula, 7. 5. 2009 15:40)