Jdi na obsah Jdi na menu
 


O mně

Snažím se lidem pomáhat a žít podle svého nejlepšího svědomí, snažím se vychovat dva slušné a vzdělané mladé muže, to bude moje stopa tady na Zemi, to bude moje budoucnost, protože jsem smrtelná a vím, že rubáš kapsy nemá.

Základní krédo mého života:
1.Pracuj , aby to bylo ku prospěchu ostatních.
2.Užij každou chvíli.
3. Směj se ráda a často s přáteli i partnerem.
4. Pěstuj koníčky, přátelství a lásku.
5. Nezajímej se o to, do čeho Ti nic není a nepomlouvej.
6. Neškoď tomu, kdo neuškodil Tobě.

Ještě jedna věc mne napadá, že každý člověk, každý klient je pro mne poctou a jejich úspěch je i mým úspěchem a jejich radost je i mohjí radostí. Snad i proto mne baví každý den, kdy můžu dělat jídelníčky a pomáhat druhým ke štěstí. Je to asi nejlepší cesta ke štěstí i pro mne.

 

Život si plyne a my jdeme po cestách, jejichž cíle ani nedomýšlíme, věkem jsem došla k závěru, že musím každou chvíli, kdy jsem se s vými milovanými, vychutnat, čím jsem starší, tím také více miluju své syny a muže, nikdy člověk neví, kdy nás osudové události rozdělí.

 

Celá tahle aktivita je můj koníček a nejsem ani z žádné poradny , ani nepropaguji žádné pitomosti na hubnutí v tabletkách nebo čajích. Jsem nepřítel jendostranných diet a půstů. Netvrdím, že jsem objevitel všeho zásadního, ale nastudovala jsem toho dost, abych si mohla vytvořit něco pro sebe a něco originálního, co snad poslouží i jiným.

Pokud mne chcete vidět živě, klikněte na tento odkaz:

www.ceskatelevize.cz

 

Tady je odkaz na knížku o ženách, kde je poslední kapitola o mojí maličkosti:

http://petrotahal.cz/file/KARIERA__KONKURENCE_KONFLIKTY_ZENY_V_PODNIKANI.pdf

  autor kapitoly: Mgr  . Mirka Kameníková

„Ženy, které mě oslovily, došly do bodu zlomu a nevědí, co dál,“ říká Eva Manďáková Svašková, jež pomáhá lidem hubnout

S Evou Manďákovou Svaškovou mě svedla dohromady náhoda. Nikdy jsme se osobně neviděly, přesto mám pocit, že ji znám léta. Během několika telefonních hovorů jsem najednou zjistila, že se jí svěřuji se svými nejniternějšími pocity a úvahami. A rozhodně nejsem jediná. Lidí jako já jsou totiž stovky, možná tisíce. Žen i mužů. Těch, kteří se snaží zhubnout. A paní Eva všem pomáhá dosáhnout nejen vysněné váhy, ale také nabýt ztracené sebevědomí.

Kamarádka na sociální síti sdílela odkaz na stránky propagující hubnutí. Ze zvědavosti jsem se na ně podívala a zaujaly mě fotografie různě starých žen, které dokázaly změnit styl života a zmenšit svou konfekční velikost ne o jedno, ale dokonce o několik čísel. Já věčná dietářka, jež se svou snahou dostala až za hranici představitelného, jsem neodolala a požádala o konkrétní informace… Během několika týdnů vyplněné korespondencí, mi přišel jídelníček vytvořený na míru. A hádejte co? Po měsíci jsem měla dole 7 kilogramů…

Příběhů, jako je ten můj, zná Eva Manďáková Svašková tisíce. Ale ten, kterým odstartovala před více než deseti lety kariéru výživové poradkyně, byl její vlastní. Konkrétně zdravotní problémy a snaha nastudovat co nejvíce informací a faktorů ovlivňujících vznik nemocí a obezity. „Zajímala mne souvislost rodinné anamnézy a životního stylu člověka a možné oddálení některých diagnóz predikovaných z rodiny,“ říká.

 

Na vlastní kůži

Až do svatby neměla Eva Manďáková Svašková problémy s váhou. „Pak jsem se ale vdala a odešla z domu. Zpočátku jsme jako mladá rodina neměli příliš financí, takže tloustnutí nehrozilo. To přišlo až po dvou dětech, kdy se mi v šestadvaceti letech váha zastavila na 89 kilogramech,“ vzpomíná. Jak podotýká, byla v té době mladá, a tak stačilo ve stravě omezit tuky, více cvičit a nabytá kila zase zmizela.

Když se ve třiatřiceti letech rozvedla, zůstala sama s dvěma dětmi. „V té době jsem pracovala jako řadová učitelka a mimo jiné jsem učila také tělocvik. Navíc jsem se snažila zdravě vařit i jíst, takže udržet si váhu nebyl žádný problém,“ přiznává Eva Manďáková Svašková a pokračuje: „Jenže jsem se přihlásila do konkurzu na ředitelku školy a vyhrála. Poté, co jsem usedla na ředitelskou židli, výuka tělocviku skončila. Denní režim se výrazně změnil a když jsem přišla domů z práce, ještě jsem se vypracovávala směrnice, studovala zákony a nebyl čas na nic. Co se týká psychiky, více jsem se zaměřila na blaho dětí a vůbec jsem se nestarala o to, co bude se mnou. Bylo to zvláštní období, jako kdybych podvědomě zavrhla sama sebe.“ Výsledek se dostavil. Během sedmi let se vlivem špatného způsobu stravování a toho, že se paní Eva zanedbávala, její váha vyšplhala až za devadesát kilogramů. A přidaly se zdravotní obtíže.

Při jedné z kontrol u lékaře kvůli stále se opakujícím zánětům močového ústrojí, se Eva Manďáková Svašková dozvěděla, že má cukr v moči a hrozí jí cukrovka. „To byl první impuls k tomu, abych začala přemýšlet i sama nad sebou a nezabývala se jen dětmi a prací. Tím druhým bylo zranění, jež jsem si přivodila, když jsem doma učila syna, který začal v té době chodit do tanečních, tančit cha-chu. Vážila jsem tehdy 94 kilo a ten pohyb pánví nevydržel kyčelní kloub, který vyskočil,“ popisuje svou nelichotivou situaci paní Eva. Jak vzpomíná, následně ji začaly klouby bolet, lékaři jí navíc zjistili zvýšené hodnoty kyseliny močové v krvi a vysoký tlak.

„Nejprve jsem to doma všechno oplakala. Nevěděla jsem, co mám dělat. Pak jsem zavolala známému, který je lékařem. Ten mi poradil, abych si nastudovala informace, třeba i skripta, týkající se zdravé výživy, a také to, jak mám správně cvičit. Hlavně mě ale upozornil na to, že bych měla začít stravu odvažovat, abych měla příjem úměrný mému věku, tělu a pohybu,“ poznamenává Eva Manďáková Svašková.

            Jak přiznává, začátky hubnutí pro ni byly těžké. Ale říkala si, že když si stravu mohou odvažovat cukrovkáři, kteří bojují s nemocí, že to dokáže taky. A také začala o jídle racionálně přemýšlet. „Ve vedoucí pozici jsem dokázala být racionální, ale jakmile šlo o jídlo, byla to věc pudů. A chytří lidé se kolikrát dokážou chovat divně, co se týká jídla. Takže jsem se pudovost jídla snažila ovládnout rozumem. A myslím si, že se mi to nakonec podařilo. Mívala jsem neskutečné chutě, hlavně v těhotenství, ale když nyní vím, co které potraviny obsahují tuku a cukru, říkám si, proč bych je měla jíst, a radši si dám jídlo kvalitní a zdravé,“ podotýká.

            Za tři čtvrtě roku zdravého stravování Eva Manďáková Svašková shodila téměř 30 kilogramů. Jak sama říká, začátky byly těžké, především co se týká cvičení. Hlavně kondice již nebývala to, co dříve. „Nejdřív jsem tak cvičila v leže na zádech, posilovala břicho a snažila jsem se rychle chodit. Ale třeba na kolo jsem sedla, až když jsem měl okolo pětasedmdesáti kilogramů,“ vzpomíná na své hubnoucí období.

 

Když já, tak vy taky

            To, že se paní Evě podařilo zhubnout, zaregistrovalo i její okolí. Především ženy se zajímaly o to, jak se jí to povedlo. A protože si nechtěla nechat svou metodu jen pro sebe, rozhodla se jim pomoci. V té době ještě pracovala ve školství a netušila, že se jednou bude zdravou výživou živit na plný úvazek.

„Nejprve jsem svou metodu zkoušela v rodině. Chudák moje maminka, která si hodně zkusila. Pak se mé metody chytila jedna kamarádka, jež také pracovala jako ředitelka školy, a zhubla 18 kilogramů,“ přemítá o svých podnikatelských začátcích Eva Manďáková Svašková a pokračuje: „Říkala jsem si, jestli bych byla schopná sestavit jídelníček na míru i jiným lidem, a tak jsem si dala inzerát. Když se ozvala první paní, vydala jsem se na živnostenský úřad, kde jsem jen obnovila živnost, protože jsem již dříve podnikala.“

Když jí syn poradil, aby si založila vlastní internetové stránky, kde by o možnostech hubnutí a udržení štíhlé linie informovala veřejnost, vznikly stránky www.kgdolu.estranky.cz. Ty fungují dodnes a zájemci o spolupráci se mohou prostřednictvím fotografií a vzkazů podívat na to, jak Eva Manďáková Svašková změnila řadě lidí jejich život. Najdou zde také její úvahy a myšlenky i recepty na zdravou kuchyni. „Má metoda hubnutí je totiž jako cesta, začne to vypracovaným jídelníčkem a pokud vytrváte v zásadách, změní se celé tělo i zdravotní stav,“ podotýká.

Postupně začala spolupracovat s různými internetovými magazíny a časopisy, které uveřejnily některé její články. A ženy, jež chtěly zhubnout, se i na doporučení těch, kterým se to povedlo, začaly hlásit samy.

I díky tomu, že klientů rapidně přibývalo, rozhodla se Eva Manďáková Svašková po pár letech odejít ze školství. „Bylo období, kdy jsem téměř nespala. Do čtyř hodin odpoledne jsem bývala v práci ve škole, do sedmi večer jsem pracovala v domácnosti a do půlnoci i déle jsem zpracovávala jídelníčky. I proto jsem se rozhodla v roce 2011 s prací ředitelky skončit a naplno podnikat. Nakonec tomu napomohly i neshody, které jsem měla s vedením města, pod něž škola patřila. Ale i díky školní inspekci, která ve škole dělala kontrolu, všichni ví, že jsem odcházela s čistým štítem,“ vysvětluje.

O své klienty a klientky tak pečuje již sedm let a poslední tři roky se podnikání v tomto oboru věnuje naplno. „Zpočátku to bylo tak, že z deseti lidí, kteří mě oslovili, se čtyři rozhodli pod mým vedením zhubnout. Nyní se ozve deset lidí a devět chce se mnou spolupracovat. Nespornou výhodou je, že jídelníčky sestavuji z potravin, které jsou běžně k dostání, takže pro klienty není jejich shánění problematické,“ poznamenává.

Jak říká, rodina neměla moc na výběr, jejímu rozhodnutí se přizpůsobili i synové. Ani jeden nekouří a pravidelně nekonzumuje alkohol, tučná jídla nejedí. „Zatímco jeden pracuje se mnou při dálkovém studiu práv, druhý je nadšený sportovec a ze zájmu o mou práci začal studovat medicínu. Letos v létě jede do Montrealu, kde bude pracovat na výzkumné studii mapující souvislost hypertenze a obezity a jejich vlivu na délku života. Můj nynější manžel pomaloučku zmenšil porce, omezil sladké pokrmy a začal se mnou nejprve váhavě a nyní přímo náruživě jezdit na kole dlouhé trasy. Proti svým vrstevníkům netrpí chorobami a je i v 57 letech velice aktivní,“ popisuje paní Eva, jak se její práce odrazila i do života rodiny, a pokračuje: „Když chci relaxovat, tak nejraději u domu prací na skalce. Dále si odpočinu u vaření, to mě moc baví. I třeba vymýšlet, jak běžná jídla podle receptů uvařit dietně. Pak to testuji na členech rodiny. A nakonec relaxuji při sportu, buď jezdím na kole, nebo v zimě cvičím v posilovně.“

A jaký postoj má ke své práci, asi nejvíce vystihuje text uveřejněný právě na internetových stránkách: „Každý člověk, každý klient je pro mne poctou. Jejich úspěch je i mým úspěchem a jejich radost je i mojí radostí. Snad i proto mne baví každý den, kdy můžu dělat jídelníčky a pomáhat druhým ke štěstí. Je to asi nejlepší cesta ke štěstí i pro mne. Celá tahle aktivita je i můj koníček. Nejsem ani z žádné poradny, ani nepropaguji žádné pitomosti na hubnutí v tabletkách nebo čajích. Jsem nepřítel jednostranných diet a půstů. Netvrdím, že jsem objevitel všeho zásadního, ale nastudovala jsem toho dost, abych si mohla vytvořit něco pro sebe a něco originálního, co snad poslouží i jiným.“[1]

 

Změna životního stylu

Podstatou metody Evy Manďákové Svaškové, jak zhubnout, je především zohlednit rodinnou anamnézu a tělesnou stavbu daného člověka, jeho způsob života a pohybu a zdravotní obtíže. To vše se pak promítne do složení stravy a doporučeném pohybu vyhovujícím jak zdravotnímu stavu, tak povolání člověka. Je totiž důležité ozdravit tělo a klienta naučit i jinak myslet v souvislosti se stravováním a pohybem.

            Díky tomu pomohla již tisícům lidí nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Ti nejvzdálenější byli z USA a z Číny. Měsíčně se Evě Manďákové Svaškové ozve okolo 250 potencionálních klientů. „Bohužel nemůžu vyhovět všem, protože to by bylo fyzicky neúnosné a potřebuji také sama sportovat a vést domácnost. S některými klienty se tak domluvím na pozdější dobu, některé ale musím odmítnout. Záleží na tom, jak složité je vypracovat jídelníčky. Věnuji se totiž nejen jednotlivcům, ale také manželským dvojicím. Takže někdy vytvoření jídelního plánu trvá šest hodin, jindy třeba tři dny. Měsíčně tak vyhovím zhruba 80 klientům. Někteří začnou dodržovat jídelníček hned poté, co jej obdrží, někteří se k tomu odhodlají po svátcích, dovolených a podobně. Ale ti, co začnou a předepsaný jídelníček dodrží, tak skutečně zhubnou.“

            Kromě lidí, kteří mají problém s nadváhou nebo obezitou, k jejím klientům patří také ti, jejichž BMI je v normě, ale chtějí si zformovat postavu a začít se zdravě stravovat. „Nikomu nic nevnucuji. Stává se mi, že lidé, kteří mě kdysi odmítli, se nyní ozývají a po neúspěšných pokusech shodit přebytečné kilogramy chtějí spolupracovat. Ženy, jež mě oslovily, prošly samy stejným zoufalstvím jako já a došly až k bodu zlomu, kdy už nevědí, co dělat,“ myslí si.

Podle mínění Evy Manďákové Svaškové stojí hubnutí ze 70 % na správném stravování, 30 % je v pohybu. „Bez něho to nejde a je třeba to zohlednit. Mám například klienty s roztroušenou sklerózou, po úrazech, nebo upoutané na invalidní vozík. V tu chvíli s nimi kromě stravy řeším, jaké cviky mohou provádět, jak mohou zvýšit pohybovou aktivitu. Důležité věci konzultuji s doktory, v mnohých případech s praktickými nebo odbornými lékaři svých klientů, pokud na ně od nich dostanu kontakt,“ vysvětluje.

            A samotní lékaři, kteří jsou s její metodou hubnutí seznámeni, ji svým pacientům doporučují. „Zpracovávala jsem například jídelníček lékařkám nebo zdravotním sestrám, které by si je sice mohly vypracovat samy, ale nemají na to čas a chuť. A ty mě doporučily svým kolegyním a známým. Takto se mi ozvaly klientky z Prahy, z Příbrami, z Třince. Je dobře, že mě doporučují zdravotníci. Že pochopili mou metodu jako něco zdravého,“ těší Evu Manďákovou Svaškovou.

            Zhruba pět let také spolupracuje s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která jí již potřetí obnovila smlouvu. „Vnímám to jako potvrzení kvality své práce. Asi zjistili, že prevence v boji s obezitou stojí míň peněz, než její léčení. Poskytují tak moje kontakty jednak lékařům, jednak samotným klientům. Zájemci o hubnutí alespoň mají potvrzeno, že se nejedná o žádný podvod a že za finance, které do programu investují, dostanou odpovídající informace. Já dávám na oplátku při vypracování jídelníčku slevu klientům VZP,“ vysvětluje paní Eva.

            Mezi jejími klienty převažují ze tří čtvrtin ženy, hubnout ale chtějí i muži. „A ti  dosahují velice dobrých výsledků, hlavně pokud jim jde o zdraví. Ženy na rozdíl od mužů častěji hledají výmluvy, proč by nešlo jídelníček přesně dodržovat a snaží se jej takzvaně rozvrtat. Ale když se nakonec pro hubnutí rozhodnou, také uspějí,“ upozorňuje paní Eva.

            Ta své zkušenosti a znalosti prezentovala už v roce 2010 také na obrazovkách České televize v pořadu Sama doma. Zde promluvila o své metodě spolu s jednou z klientek, které se podařilo snížit svou hmotnost o více než 40 kilogramů.[2] „Tenkrát mě pozvala moje klientka, tehdejší produkční České televize,“ podotýká k tomu Eva Manďáková Svašková a pokračuje: „A po odvysílání pořadu se poté ozvali noví zájemci o spolupráci.“

            V roce 2010 vydala Eva Manďáková Svašková knihu s názvem Zdravé a rozumné hubnutí. Najdete v ní návod, jak se smířit s vlastním tělem. Zároveň si můžete také vyzkoušet, jak tyto zásady dodají tělu energii a uberou nadbytečné kilogramy.[3]  „Knížka je velice žádaná a stále se prodává. Ať přímo jako součást jídelníčku, nebo samostatně. Oslovila mě i různá knihkupectví, která si knihu u mě objednala, že by ji dále prodávala. Takže každý měsíc mám dotisk,“ říká s potěšením paní Eva.

            Ta má v současnosti rozepsanou druhou publikaci o vlivu stravy na stárnutí. „Vzhledem k tomu, že nemám tolik času, tak na knize pracuji již druhý rok a říkám si, že až přijdou podzimní deště, tak ji konečně dokončím,“ podotýká Eva Manďáková Svašková a pokračuje: „Kniha bude méně obecná. Bude zaměřená na to, jak si uchovat elán do života a jak se vyhnout pasivnímu stárnutí. Bude zase obsahovat recepty a také rady, na co se zaměřit, aby si člověk okolo padesátky zbytek života užil a netrápily ho nemoci.“

 

Zůstávají v kontaktu

            Velmi důležité je pro Evu Manďákovou Svaškovou, že je se svými klienty neustále ve spojení. Během dodržování jídelníčku ji pravidelně informují o váhových úbytcích, stejně jako o úbytcích v centimetrech. I podle toho může paní Eva svým klientům jídelníček upravovat skutečně na míru.

            Ovšem ženy a muži, s nimiž spolupracuje, si s ní často dopisují i po skončení programu, a mnohdy se také setkávají. „S některými klienty jsem v kontaktu i šest let a dokonce jsem proto pro ně založila skupinu na sociální síti. V některých případech přerostla spolupráce v přátelství. Scházíme se, párkrát jsme absolvovali i společný cvičební víkend. A vzhledem k tomu, že mám klienty po celé republice, tak když někam jedu, stačí to jen napsat na sociální síť a pak se sejdeme třeba u kávy,“ přiznává.

            I díky tomu, že se jí ženy svěřují se svým soukromím, paní Eva Manďáková Svašková ví, jakým způsobem ovlivnila jejich život. „Často říkají, jak si jejich proměny všimlo okolí a například manžel si jich začal více všímat. Jedna klientka, která nemohla dlouhodobě sehnat zaměstnání, dokonce potom, co zhubla, získala práci. Jiným zase lékaři nedávali šanci na otěhotnění a ony se přesto nakonec radovaly z miminka,“ vypráví a dodává, že řada žen má k hubnutí i závažnou osobní motivaci: „Jedna paní musí během pár měsíců zhubnout dvacet kilogramů,  protože je vhodný dárce ledviny pro blízkého člověka. Jiné se zase chtějí zbavit zdravotních obtíží, které zdánlivě s nadváhou nesouvisí, třeba mykózy nebo zánětů močových měchýřů či vaječníků.“

            Klientky se povzbuzují také navzájem, a to prostřednictvím fotografií a vzkazů adresovaným buď dalším ženám, nebo paní Evě. Vše uveřejňují na stránkách www.kgdolu.estranky.cz.

„Evi, je to i Tvoje zásluha, že tak vypadám. Mě taky nakoplo hodně to, že tu jsou i lidé, kteří už zhubnout dokázali, například hrozně se mi líbí Lenka M. S tou jsem skoro byla na stejné startovací váze a ona je fakt teď neskutečná kočka, tak snad se mi to taky podaří takhle… Chci se prostě udržovat a být v kondici. Je mi fakt super… Chodím dvakrát týdně na zumbu, jednou na pilates. Myslím si, že to stačí. Jinak u chaloupky je pohybu dost. Mám udělané testy krve, vše v pořádku, trošku mám snížené léky na tlak, takže super,“ píše například paní Alena, která shodila 35 kilogramů.[4]

            „Režim dodržuji a chci pokračovat. Stravování mi vyhovuje, chystání jídla mi nedělá problém, ba naopak si v tom velice libuji, a reakce lidí na můj vzhled a výsledek vaší práce je úžasný. Všem kamarádům, přátelům, lidem, kteří to chtějí vyzkoušet, fandím a posílám ukázky naší práce s Evičkou. Budu ráda, když je to nakopne a potlačí a budou 100% spokojeni. Chce to jen pevnou vůli a trpělivost. Váha kolísá, a proto říkám: vydržať, vydržať. Trpělivost přináší růže,“ vzkazuje zase paní Hana, jež je štíhlejší o čtrnáct kilo.[5]

            „Začínal jsem v půlce srpna 2013, kdy jsem vážil 114 kg, nyní vážím 92 kg. Obvod pasu jsem zmenšil z původních 115 cm na dnešních 92 cm… Zatím vím od několika lidí, kteří se ode mě nakazili a nechali si od Vás jídelníček udělat také, že se jim daří, a to mě moc těší. Ještě Vám přeji dlouhou řadu spokojených klientů,“ sděluje na stránkách své zkušenosti pan Pavel.[6]  

 

 

 

Někteří úspěch přejí, jiní závidí

            Za úspěchem Evy Manďákové Svaškové stojí tvrdá práce. Stále se musí vzdělávat. „Hodně jsem četla o biochemii potravin, dále skripta lékařské fakulty týkající se chemických procesů v lidském těle. Průběžně čtu různé odborné časopisy. Nejsem příznivec jednorázových akcí. Vše musí být řádně promyšlené, pokud chce člověk zhubnout pro zdraví a trvale a ne jen takzvaně do plavek,“ vysvětluje své počínání paní Eva a s úsměvem prozrazuje, že nečetla pouze knihy o výživě člověka: „Přečetla jsem i knihy týkající se výživy všežravců. Přesněji, jak se zemědělským zvířatům nabourává metabolismus sacharidů, aby měli přírůstky na váze a podobně.“

            I díky tomu, že pomáhá řadě mužů a žen zhubnout, dost často ji lidé na ulici zdraví, protože ji poznávají z fotek na webu, anebo se s ní dávají do řeči. „Je to především v Brně, kde mám hodně klientů. Zde se setkávám s kladnými reakcemi a lidmi, kteří mi úspěch přejí. V okolí domova na vesnici se ovšem najdou i tací, kteří mi závidí. Nevidí totiž tu práci, jež musím odvést, a čas, který oni mohou strávit venku s rodinou,“ smutně konstatuje Eva Manďáková Svašková a pokračuje: „Někdo je rád, že mne zná, někdo se drží stranou a někdo někdy i nenávidí. Mám pocit, že jak má člověk v České republice práci, která ho baví, už to některé lidi popuzuje.“

            Žádnou cenu za své podnikání sice paní Eva zatím nezískala, velkým oceněním je však pro ni úspěch jejích klientů. „Pro mě osobně jsou největší odměnou fotografie s výsledky snažení, které mi ženy i muži posílají. To se nedá ocenit penězi. Dál mě těší, že mě doporučí lidem, které mají rádi, například svým rodinným příslušníkům nebo přátelům, a že ke mně mají důvěru a i po letech od ukončení spolupráce mi píšou a zajímají se o to, jak se mám,“ dodává Eva Manďáková Svašková.

 

Vizitka

Jméno: Mgr. Eva Manďáková Svašková

Vzdělání: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Brno

Zaměstnání: do roku 1998 pracovala v soukromé sféře, poté 3 roky jako učitelka a 9 let ve vedoucích funkcích.

O problematiku výživy člověka se zajímá jedenáct let, od roku 2008 podniká jako výživová poradkyně. Od roku 2011 se této činnosti věnuje naplno. Zhubnout a udržet si váhu již pomohla tisícům lidí nejen z České republiky



[1] Hubnutí - zdravě jen běžnými potravinami. Www.kgdolu.estranky.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: https://kgdolu.estranky.cz/clanky/o-mne.html

[2] Česká Televize - iVysílání: Sama doma, 29. 10. 2010. Www.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/410236100171018

[3] MANĎÁKOVÁ SVAŠKOVÁ, Eva. Zdravé a rozumné hubnutí. 1. vyd. www.TiskovyExpress.cz, 2010, str. 1.

[4] Hubnutí - zdravě jen běžnými potravinami: Fotoalbum. Alenka se zbavila 35 kg a je také hned mladší kočka. Www.kgdolu.estranky.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: https://kgdolu.estranky.cz/fotoalbum/alenka-se-zbavila-35-kg-a-je-take-hned-mladsi-kocka/

[5] Hubnutí - zdravě jen běžnými potravinami: Fotoalbum. Hanička má dole 14 kg. Www.kgdolu.estranky.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: https://kgdolu.estranky.cz/fotoalbum/hanicka-ma-dole-14-kg/

[6] Hubnutí - zdravě jen běžnými potravinami: Fotoalbum. Pan Pavel zhubl 22 kg a celý se zpevnil. Www.kgdolu.estranky.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné z: https://kgdolu.estranky.cz/fotoalbum/pan-pavel-zhubl-22-kg-a-cely-se-zpevnil/

 

 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje hubnutí