Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další saláty pro radost z hubnutí

 

Fazolový salát

 - vařené bílé a červené fazole, červená cibulka, vařená mrkev , šmakoun Mexiko, na tu mísu  2 lžíce ol.oleje a 1 lžíce sójové omáčky, jogurt, sůl , pepř

 

Salát s avokádem a hořčičnou zálivkou Foto: Česko vaří s Pohlreichem

Salát s avokádem a hořčičnou zálivkou

směs listových salátů 1 ks

polníček 100 g
zralá avokáda 2 ks
ředkvičky 1 svazek
Zálivka:
červený vinný ocet 15 ml
dijonská hořčice 1 lžička
malá šalotka 1 ks
mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Barevný zelný salát s medovým vinaigrette a pekanovými ořechy Foto: isifa.com

Barevný zelný salát s medem a ořechy

malá hlávka čerstvého červeného salátu, "malá hlávka čerstvého červeného salátu, natrhaná na listy" 1 ks
hlávka bílého zelí nebo 3 hlávky baby zelí, natrhané na listy 1/2 ks
malá bulva fenyklu, natrhaného na listy 1 ks
malá karotka, očištěná a nakrájená na julienne 3 ks
červená paprika, nakrájená na julienne 1 ks
salátová čekanková bulva, natrhaná 1/2 ks
 ořechy, nasekané 100g
sezamová semínka 15 g
zálivka:
 
med 3 3 lžíce
dijonská hořčice 7,5 ml
citronová šťáva 40 ml
jablečný ocet 15 ml
čerstvá chilli paprička, s odstraněnými semínky a nasekaná 1 ks
 

Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli

Přidat pálivé do jídla je jedna z dalších možností, jak urychlit spalování.

Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli  Foto:
pekingské zelí 1 hlávka
paprika 2 ks
větší mrkev 1 ks
sezamová semínka 1 lžíce
čerstvé nebo sušené chilli
čerstvý zázvor 3cm kousek
 ocet balzamiko 5 lžic
voda 2 lžice
sezamový olej 3 lžíce
cukr 2 lžičky
sůl 1/2 lžičky

petržel nebo pažitka na ozdobení

Toskánský salát Foto: Thinkfood.cz

Toskánský salát

střední zmavá bagetka 1 ks
zralá rajčata, různé druhy 500 g
kapary 1 hrst
červený vinný ocet
česnek 1 stroužek
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
bagetka se griluje a kousky se přidají do salátu

Salát s vejcem

Salát z Nice Foto: Gurmet

malé nové brambory 200 g
zelené fazolky 250 g
konzervovaný tuňák 200 g
salátová zálivka s francouzskou hořčicí 5 lžic
vejce 4 ks
ledový nebo římský salát rozdělený na listy 1 ks
černé olivy 1 hrst
brambory a vejce jspi vařené
 
Květákový salát s cizrnou a brusinkami

Květákový salát s cizrnou a brusinkami Foto: Michal Šajmir

menší květák, rozebraný na malé růžičky 1 ks
menší červená cibule 1 ks
sušené brusinky 2–3 lžíce
máslo 20 g
kmín 1 lžička
šťáva z půlky citronu
med 1 lžička
lístky koriandru, nasekané 1 hrst nebo jiné bylinky
čerstvá petrželová nať, nasekaná 1 hrst
sůl 1 špetka
květák v salátu je vařený

Náhrady majonézových salátů :


1. kvalitnější šunka, vajíčko natvrdo, cibulka a bílý jogurt ochucený šplíchanci sójovky, také se tam dá nadrobno nakrájet paprika nebo kyselá okurka
2. zavináč, cibulka jarní, paprika, cibulka a bílý jogurt ochucený šplíchanci sójovky
3. vařené vajíčko, vařené bílky 4 nebo tofu nebo šmakoun na kostičky, sekaná cibulka a kyselá okurka a paprika a malý vařený nový brambůrek na kostičky a bílý jogurt ochucený šplíchanci sójovky
K tomu max.40 - 50 g cel.pečiva a salátu tak max 3/4 kompotové misky.

Salát z kuskusu

Příprava tohoto kuskusového salátu z biosurovin trvá 25 minut. Obsahuje 12g bílkovin, 21g tuku a 48g sacharidů. Kalorická hodnota salátu je 429/1797 kcal/KJ .

Potřebujete: kuskus51-380.jpg

400 g mrkve

350 g cukety 400 g lilku

100 g cibule

 3 stroužky česneku sůl

500 ml zeleninového vývaru

2 špetky šafránu (nebo 1 ČL kurkumy)

1 SV hladké petržele

SV máty

5 PL oleje

svitky skořice

350 g kuskusu

200 g nizkotučného jogurtu

ČL mleté skořice

ČL sladké papriky

Postup:

Mrkev oloupeme a nakrá­jíme na kolečka. Cukety omy­jeme a nakrájíme na 2 cm silná kolečka. Lilky rozkro­jíme na čtvrtky a ty nakrá­jíme na plátky. Cibuli a čes­nek oloupeme a nasekáme na kousky. Cukety a lilky vy­datně posolíme a necháme 15 minut odpočívat.

Zeleninový vývar přive­deme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme.

3   PL oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme čes­nek, cibuli a celou skořici asi 1 minutu.

Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, při­dáme rozinky a nádobu přikryjeme pokličkou. Sníží­me teplotu a kuskus vaříme při střední teplotě 15 minut.

 

Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papri­ku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.

Opékaná míchaná zelenina

Opečenou míchanou zleninu servírujeme s rýží basmati připravenu dle návodu na obale. Nutriční hodnoty na porci: 247 kcal/1033 kj; 10,2 g bílkovin; 4,1 g tuku; 41,1 g sacharidů.

Suroviny:zeleninazima-380.jpg

150 g karotky

150 g hrášku

150 g čínského zelí

150 g cukety

150 g cibule

150g sójových výhonků

150g bambusových výhonků

1PL sezamového oleje

2 PL sójové omáčky

trochu vody

1 stroužek česneku

trochu  kmínu

trochu chili

150 g rýže basmati

Postup:

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na men­ší kousky. Rozehřejte pánev wok, přidejte olej a zeleninu mírně opečte. Neustále míchejte.

Ostatní přísady přimíchejte k zelenině. Několik minut lehce poduste pod pokličkou.

Středomořský salát se zeleninou

 

Na přípravu Středomořského salátu ze zeleninou budete potřebovat 15 minut. Obsahuje 9 g bílkovin, 25g tuku, 41 g sacharidů. Jeho kaloická hodnota je 429/1802 kcal/KJ.

Potřebujete: quinoa-salat-stredomorsky-salat2-380.jpg

sůl

75 g kuskusu

1 červenou cibuli

1 červenou a 1 žlutou papriku

1 salátovou okurku

1 cuketu

80g vypeckovaných černých oliv

2 PL jemně sekané petržele

5 PL olivového oleje

3 PL pomerančové šťávy

5 PL citronové šťávy

1 stroužek česneku

čerstvě mletý pepř

Postup:

Kuskus vsypeme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Necháme nanbobtnat.

Cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a vykrojíme zbytky po stopkách. Papriky nakrájíme na kostičky. Okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cuketu omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Olivy nakrájíme na plátky.

Vše smícháme s nasekanou petrželí, olivovým olejem a citronovou a pomerančovou šťávou. Salát výrazně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 svazky ředkviček (cca20 kusů),6 vajec na tvrdo uvařených,3 lžíce bílého jogurtu, pažitka, sůl, pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ředkvičky nakrájíme na kolečka,vejce na malé kostky,spojíme jogurtem.Přidáme sůl,pepř a pažitku.

 

Salát z pekingského  zelí se zeleninou a česnekem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 hlávky zelí * 2 vejce natvrdo * 1 svazek ředkviček * 1 salátová okurka * 100 g tvrdého sýra ***** zálivka - 1 lžíce světlého vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * dolít do 1 dcl vodou * 2 stroužky česneku * sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

vše nakrájíme, vejce mají být na osminky, já krájím na kráječi vajec.-) promícháme se zálivkou a můžeme papkat.

 

Rychlý zelný salát



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majolka nebo b. jogurt, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibuli a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a k tomu rajčátko. Chlapi se po něm můžou utlouct :-).

 

Pochoutkový salát - naprostá lahůdka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30-40dkg salámu - nebo spíš kvalitní šunka (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2vajíčka natvrdo, ster.hrášek Na zálivku: 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worchesteru, 1 lžíce hořčice, 1 kostka cukru a nakonec lžíce majonézy a 2 lžíce bílého jogurtu.

POSTUP PŘÍPRAVY

suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na zálivku dáme do malého kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a přidáme jogurt s trochou majonézy... je to opravdu lahůdka!!! určitě vyzkoušejte...

SALÁT,CO NIKDY NEZBYDE


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 středních brambor * 1 malá cibule * větší mrkev * 2 vajíčka natvrdo * 10dky vysočiny,recept je focený se šunkovým salámem, * 5 větších okurek * hrášek z konzervy * sůl * lžíce plnotučné hořčice * lák z okurek * majolka z pytlíku (někdy je třeba dát ještě jednu majolku nebo lze dát i bílý jogurt) * vše smícháme,je fakt výborný

POSTUP PŘÍPRAVY
uvaříme brambory, vajíčka, mrkev, jinak vše za syrova - je v tom už brambor, nemusíte tedy k tomu pečivo.

 

ledový salát mix (recept od mé maminky)


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hlavička ledového salátu, 8 scherry rajčátek, šunka ,2 vajíčka uvařená natvrdo, kousek jadel sýru, bílý jogurt ,lžička majolky, špetka koření čubrica (nemusí být), řeřicha na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Ledový salát natrháme do mísy,totéž uděláme se šunkou,rajčata překrojíme napůl,na menší plátky jadel sýr ,přidáme čubricu koření,jogurt smíchaný s majolkou.Vše promícháme, navrch poklademe rozkrojenými vajíčky na čtvrtky a ozdobíme řeřichou.Pozor už nesolíme šunka a sýr jsou slané.

 

Rychlý lehký gurmánský salát s hermelínem


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA DVĚ PORCE: směs listových salátů (ledový, rukola, čekanka atp.), cca 4 hrsti *** 1 větší hermelín nebo dva malé *** cca 4 lžíce brusinkového kompotu ***

POSTUP PŘÍPRAVY

"jemný plísňový sýr s brusinkovým přelivem na lůžku z listových salátů" - takhle by to asi pojmenovali v nějaké lepší restauraci - zní to labužnicky, vypadá i chutná báječně a pritom to nezabere víc než pár minut a porce vyjde na pár desetikorun...

Buď lze koupit směs už natrhaných listových salátů (např. v Bille stojí sáček kolem 30 Kč) nebo nakouskovat to, co máme zrovna doma či na zahrádce... a rozdělit na misky.
Hermelín je třeba nakrájet na malé dílky, ale zatím neodělovat - tak jak je, kulatý, jen rozkrájený, přendat na talířek a na 30sekund (NE víc!!!) dát do mikrovlknky, aby "povolil" (lze i na grilu, čas je ale třeba hlídat - hermelín se má začít táhnout, ale ne téct).
Pak jednotlivé malé trojůhelníčky rozdělujeme jednotlivě na saláty.
Nakonec každou porci pokapeme brusinkami (stejné, jako se dávají na svíčkovou, my máme domácí od babičky, ale lze je i koupit, výborné má např. Ikea).
Promícháme ... a je to.
Žádná další dochucovadla nejsou nutná (sýr dodá sůl, brusinky "zálivku"), ale fantazii a chuti se meze nekladou, pepř atp. tomu určitě neublíží.

Může to být lehký oběd nebo večeře, příp. předkrm.
 

Variace s ananasem a rajčetem

Na 4 porce potřebujete: 1 balení (120 g) surimi tyčinek, půl plechovky (240 g) kompotovaného ananasu, 1 velké rajče, nať ze dvou jarních cibulek, 250 ml bílého jogurtu, sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup: Surimi nakrájejte „na kolečka", přidejte kousky ananasu – buď ty kompotované překrojte napůl, nebo kupte kolečka a ta pokrájejte podle potřeby. Zbývajícími kolečky navíc můžete misku krásně ozdobit! Nať z cibulky pokrájejte a přidejte do mísy. Rajče nakrájejte na čtvrtiny, vyřízněte z něj semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky. Vše promíchejte s bílým jogurtem a dochuťte solí a pepřem.

Lehký a chutný salát na léto; Petr Makovička

Variace s jablkem a sterilovaným celerem

Na 4 porce potřebujete: 1 balení (120 g) surimi tyčinek, 1 velké jablko, 1/2 skleničky (170 g) sterilovaného celeru, 100 ml majonézy, 150 ml bílého jogurtu, 2 větší jarní cibulky s natí nebo nať ze dvou cibulek a jednu bílou cibuli, sůl a pepř.

Postup: Krabí tyčinky nakrájejte na kolečka a přidejte slitý a studenou vodou propláchnutý celer. Jablko zbavte jadřinců, podle své chuti ho můžete i oloupat – já to nedělám, slupky a dužina těsně pod nimi obsahují spoustu vitaminů – a pokrájejte na kousky o něco menší, než je celer. Cibulkovou nať nakrájejte, přimíchejte najemno nasekané větší jarní cibulky nebo jednu větší bílou cibuli, promíchejte s majonézou a jogurtem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Surimi v kombinaci s jablkem a celerem získávají výbornou chuť; Petr Makovička

Variace s okurkou

Na 4 porce potřebujete: 120 g surimi tyčinek, 1/2 salátové okurky, 1 stroužek česneku, pár kapek citronové šťávy, 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Postup: Okurku oloupejte, umyjte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Tyčinky nakrájejte také na kolečka a položte je na okurku. Smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, 2 lžícemi olivového oleje, lžičkou citronové šťávy, solí a pepřem. Nakonec tyčinky a okurku polijte tímto dresinkem a uvidíte, jak se budete olizovat. V dietní variantě samozřejmě můžete majonézu nahradit bílým jogurtem.

Držíte dietu? Stačí vyměnit majonézu za jogurt; Krabella

Variace s mrkví

Na 4 porce potřebujete: 120 g surimi tyčinek, 2 mrkve, 100 g sýru feta, 1/2 lžičky citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Postup: Tyčinky nakrájejte na kolečka. Mrkev nastrouhejte nahrubo, přidejte citronovou šťávu, feta sýr nakrájený na malé kostičky a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte surimi tyčinky, zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem, vše ještě jednou zlehka promíchejte.

Na tomto surimi salátu si pochutnáte; Krabella

 
 

 

MRKVOVÝ SALÁT


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mrkev, cibule, kyselé okurky,  jogurt , sůl....

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev jemně nastrouháme, jemně pokrájíme cibulku a nakrájíme kyselou okurku, jogurt, ale musí to být řídké, posolíme a dostatečně smícháme.

TIP PRO HUBNOUCÍ : můžete použít normální jogurt, mrkev, cibulku a sůl, bez kyselé okurky, jako přílohu k vařeným bramborám a třeba vařenému květáku apod...ale jen bez tuku. Je to opravdu dobré...

 

Melounový šopák


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

meloun, balkán a pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Prostě jednoduše nakrájíme na kostky meloun, poklademe kostkama balkánu, popepříme a jíme. Ano, vím - je to divné, ale moc dobré - mám od kolegyně Radky, která nám to v kanclu připravila, pod nos strčila a pak očekávala pochvalu - a té se jí opravdu dostalo!

 

Těstovinový salát s tuňákem v tomatě


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 konzerva tuňáku v tomatě, asi 1/4 balíčku těstovin (jakékoli), 1/2 červené papriky (může být i jiná), asi 5 scherry rajčat, 1-2 růžičky květáku, 2 řektvičky, 1/3 ledového salátu, jarní cibulka, sůl

POSTUP PŘÍPRAVY
V osolené vodě si uvaříme květák tak na skus, v té samé vodě můžeme po vyjmutí květáku uvařit těstoviny. Než se nám to uvaří vakrájíme si zeleninu a dáme do mysky, potom přidáme vychladlý květák, který rozděláme na malinké růžičky a těstoviny. Nakonec přidáme celou konzervu tuňáku v tomatě, dochutíme, zamícháme a můžeme podávat.

 

 

Čínský salát z hlávkového zelí



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bílé hlávkové zelí, cibule, sterilovaná červená kapie, kmín, čínské koření, sůl, olej, citrónová šťáva. Všechny suroviny dávám od oka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bílé zelí nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Necháme jen chviličku projít varem (asi 2 minuty). Poté slijeme. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a dáme restovat na pánev. Když trochu zhnědne, pokrájenou kapii, kmín a čínské koření. Vše chviličku prohřejeme. Nakonec přidáme trošku citronové štávy a tuto směs smícháme se slitým zelím. Podle potřeby dosolíme. Necháme v chladu uležet.

 

 

LABUŽNICKÝ SALÁT SE SÝREM A PÓRKEM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 G EIDAMU ,1 PÓR, 400 G šunky, PEPŘ,SŮL,CITR.ŠŤÁVA,MAJOLKA,BÍLÝ JOGURT

POSTUP PŘÍPRAVY

SÝR A JUNIOR NA KOSTIČKY , PÓR NA KOLEČKA. PROMÍCHÁM PŮL NA PŮL S MALOLKOU A JOGURTEM. JAK KDO MÁ RÁD. PŘIDÁM PÁR KAPEK CITR.ŠŤÁVY. DÁT VYCHLADIT.

 

Salát RUMCAJS


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g šunky 1 velká cibule 3 kyselé okurky 2 lžíce jogurtu

Dresing: 2 lžičky oleje, 2 lžičky cukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička sójové omáčky,

1 lžička worčestru

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve připravíme dresing tak, že vše hodíme do kastrůlku, necháme spojit ingredience (nesmí se vařit) a hned sundáme - necháme vychladnout.
Mezi tím nakrájíme na kostičky salám, okurky a cibuli na proužky.
Když je dresing vychladlý, smícháme ho s tím, co jsme nakrájeli a přidáme 2 lžíce majolky.
Salát dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit.

 

Výborný letní salát s ananasem


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 pekingské zelí, 1okurka, 10 rajčat (já dávám cherry nebo ta malá), 4 vejce, sýr eidam, šunkový salám nebo jakýkoliv co Vám chutná, malý ananasový kompot,jogurt, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme na kousky rajčata, okurku, na kostičky eidam a salám. Vejce uvaříme natvrdo a také na kousky pokrájíme. Přidáme pokrájený ananasový kompot... okapaný. Já ty kousky ještě krájím, jelikož jsou většinou dost veliké. Osolíme a opepříme. nakonec vmícháme jogurt a je to hotové.

 

Salát k večeři pro velkou rodinu


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajec natvrdo * 4 větší pevná rajčata * 1 salátová okurka * ředkvičky * 2 jarní cibulky nebo menší normální cibule, může být i červená nebo pórek * 3 tenké párky nebo kus šunky, 100g tvrdého sýra * sůl

Dresing: 2 bílé jogurty (celkem 300 g) * 50 g majonézy * 2 lžíce plnotučné hořčice * pepř * 2 lžíce worchestrové omáčky

POSTUP PŘÍPRAVY

vejce na proužky, ostatní na malé kousíčky, sýr nastrouhat.vše smícháme a dáme chladit.
k letní večeři je ideální!
složení je samozřejmě spíš o tom, "co dům dal", jen ten dresing, vajíčka a cibulku nevynechávat:-)

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mnoho překlepů v textu

(čtenářka, 30. 5. 2015 8:47)

Dobrý den,

na svých stránkách máte v textech mnoho překlepů, což působí jednak rušivě při čtení a také to není příliš profesionální.

Godhaj....?

(Dáša, 25. 6. 2012 23:07)

To myslíte vážně,že do zdravém jídelníčku doporučujete recept na salát s godhajem?

Re: Godhaj....?

(Eva, 13. 1. 2014 15:49)

Dá se vyměnit púřece za šunku.