Dietní Vánoce 2
Zásady naší vánoční diety
Na návštěvy rodiny si dejte časový limit a hodně tam pijte minerálku a čaj, stěžijte si, že je vám těžko a nemáte chuť na sladké a tučné jídlo, aby vás nikdo do ničeho nesmyslně nenutil.
Na návštěvy v místě bydliště choďte pěšky a také obden vyrazte ven s kamarádkami za pohybem.
Zahřeje i čaj a nejen grog. Do svařáku nedávelte sobě cukr.
- Nejezte ve stoje nebo v poklusu. Ke každému jídlu si sedněte a vychutnejte si ho. Zaznamenáte tak včas, kdy máte dost.
- Během vánoční diety se vyhněte nebezpečnému celodennímu uždibování. Je dovoleno uždibovat pouze ovoce a zeleninu!
- Nepečte více než 5 druhů cukroví . Zásada vánoční diety.
- Nepijte sladké alkoholické nápoje (vaječný koňak, aperitivy).
- Pokud vánoční svátky prosedíte před televizní obrazovkou, nedivte se, že tloustnete. Každý den si udělejte alespoň romantickou vánoční procházku.
- Servírujte si jídlo na malé, desertní talířky. Talíř bude plný, ale vy toho ve výsledku sníte méně!
- Stres a únava zvyšuje riziko přejídání. Nepřehánějte to s vánočním úklidem a s nákupy a dopřejte si také trochu relaxace, dejte po večeři čaj ateplou voňavou koupel. Zajděte si i v předvánočním čase zacvičit.
Cukr, tuk, ořechy a bílá mouka nic moc, ale dá se to dietně ošidit.
1. Cukr
První věcí, kterou můžete při pečení cukroví udělat, je množství cukru udané v receptu snížit, a to až na čtvrtinu. Druhou – a lepší – možností je použití jiných sladidel. Ideální je med, který obsahuje vitaminy a minerály, nebo ječmenný slad – Sladovit.
2. TUK
Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Jsou zdravější a obsahují nenasycené mastné kyseliny, které naopak našemu srdci prospívají. Pokud chystáte nepečené cukroví, můžete vyzkoušet i nízkotučné výrobky. V případě pečených dobrot volte takový tuk, který je vhodný pro teplou kuchyni. Podle typu receptu je možné i množství tuku snížit až o třetinu a přidat trochu vody nebo mléka.
3. Bílá mouka
Ideální je mouka celozrnná nebo další, ne tolik známé druhy: ječná, žitná, špaldová, ovesná.
4. Ořechy
Místo 1/2 oříšků ovesné vločky. Ořechy jsou samy o sobě zdravé, ale jsou hodně tučné. Proto se vyplatí jich alespoň část nahradit ovesnými vločkami. Ty můžete předem pomlít, a poté přidat do těsta.
Vánoční dort pro sportovce s tvarohem
Neděste se, není to tak nezdravé, jak to působí. Chtěla jsem synům udělat něco sladkého, aby to působilo jako bomba a bomba to nebyla.
Večer jsem si upekla malý celozrnný korpus z litého hrnkového těsta, malinko se skořicovým cukrem a malinko stévie.
Ráno jsem to pokladla mandarinkami a dala 1. bílou vrstvu - zastudena šlehaný pidunk z mléka se stévií a do toho jsem zašlehala jeden vaničkový modrý tvaroh, pak je další vrstva ovoce a nahoře 2. tmavá vrstva zase pudink zastudena z mléka čokoládový se sévií, no a trošku vylepšeno kokosem a mandlemi na oko.
Vánoční dort ricotta
500 g sýru ricotta
šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)
1 PL želatiny v prášku
1 balení vanilkového cukru
200 g cereálních sušenek
50 g rostlinného másla
Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.
Čertíci
4 vejce
6 PL tvarohu
10 PL ovesných nebo pšeničných vloček
1 PL tekutého umělého sladidla
1/2 sáčku do pečiva
1 PL kakaa
Mandlové aroma
Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 - 30 minut.
Tvarohový zákusek
400 g tvarohu
150 ml bílého jogurtu
20 g práškové želatiny
1 PL vanilkového cukru
ovoce - jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve
Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.
Recept na nízkoenergetickou majonézu
Štrúdl z celozrnné mouky a jogurtu
Budete potřebovat 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku,1 vejce, 2 lžíce margarínu,1 bílý jogurt, 1 skořicový cukr nebo mletou skořice a jablka dle chuti. Vypracujte těsto (uvedené množství vystačí na 2 nohy). Rozválejte a navrch rozložte jablka, posypejte skořicí a zabalte. Pro zlatavou barvičku můžete potřít tradičně vajíčkem, ale není třeba. Pečeme jako běžný štrúdl cca 20 minut.
Nebo slaná varianta je bez cukru a poklademe šunkou, sýrem a trošku potřeme pro chuť kečupem a poklademe krabími tyčinkami nebo tuňákem ve vlastní šťávě a zabalíme a pečeme.
Někdy to chutná návštěvám přeslazeným různými druhy cukroví i více než sladké pohoštění.
Filé s fazolkami po dnech s více Kj na odlehčení
Suroviny:400g rybího filé(pangacius),balíček zmražených fazolových lusků(mohou být i čerstvé 5min vařené, zalitím vařící vodou a patřičnou dobu nechat vaři), 2–3vejce, 2,dcl mléka,10dkg tvrd.sýra,sůl,libovolné koření na ryby,1 lžice oleje a jedeme na to...
Postup :olejem potřeme pekáček a do něj pokladem předem nakrájené (5x7)file nebo pang.,které okořeníme,zasypem stejnoměrně fazolemi, v mléce rozšleháme vejce a přidáme trochu koření co jsme použili na filé. pokladené filé a fazolky zalijeme do všech mist stejnoměrně a posypem nastrouhaným sýrem. Přikryji alobalem a na 200°C pečem 20–25min. odstanit alobal a lehce dopečem. Jako příloha bramborová kaše.Libovolnou malou přílohu.
Ořechové kousky a pohankou
Ingredience:
150 g másla
200 g mletých ořechů
250 g pohanky
30 g mandlí
150 g umělého sladidla
2 vejce
špetka soli
Postup:
Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme mleté oříšky. Do směsi přimícháme umělé sladidlo, vejce a uvařenou pohanku. Přidáme mandlové plátky a směs dobře promícháme. Přichystáme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Pomocí dvou lžiček vytvoříme větší noky, které postupně na plech klademe. Pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě.
Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetiky
Suroviny:
Těsto - 200 g pohankové mouky, 300 g špaldové mouky, 100 g pšeničných klíčků, 100 g javorového sirupu, 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery - 100g),
pikantní džem (pro diabetiky diadžem - já použila ananasovo - melounovo - jahodovo - meruňkový)na slepování
Postup
Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu. Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary .
Vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min. než pečivo zrůžoví.
Dietní vločkové kuličky
Ingredience:
250 g ovesných vloček
125 g Flory light
150 g třtinového cukru
40 ml rumu
kakao nebo kokos na obalení
Postup:
Opražíme na sucho vločky, které necháme vychladnout. Pak k nim přimícháme cukr, a na kousky pokrájenou floru a rum. Utvoříme pevné těsto, které necháme ztuhnout tři hodiny v lednici.
Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v kakau. Pro zpestření můžete do těsta vmíchat rozinky a oříšky.
Koláč ze špaldové mouky
Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky.
Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě.
Pečeme cca 45 minut na 180°C.
Vychladlý dort můžeme potřít uvařeným pudinkem.
Vejce | 3 ks |
Cukr - třtinový | 150 g |
Máslo | 50 g |
Špaldová mouka | 200 g |
Vlašské ořechy | 50 g |
Rozinky | 50 g |
Jablko | 1 ks |
Bílý jogurt | 100 g |
|
Vločkové cookies
200g ovesných vloček – jemné EMCO 100g celozrnné mouky- jinou nezkoušejte jsou pak tvrdé 1 lžička sody – může být i prášek do peč. 100g cukru – dávám míň 100g Hery 1 vejce
zaděláme tužší těsto a na vymaštěný plech dáme vyšší placičky, od sebe nabudou. Já těsto válím a vykrajuji. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Obměny 50g vloček nahradím ořechy, mandle sekané, mleté, kokos- jsou křupavé, slunečnicové semínko. Na vánoce pocincám čokoládou. Peču v průběhu roku několikrát Máme je moc rádi a myslím , že jsou i zravé.
KYNUTÉ TĚSTO BEZ VAJEC Z CELOZRNNÉ MOUKY třeba na jablečný štrůdl:
Ingredience:
450 až 500g mouky špaldové celozrnné mouky (doporučuji namíchat 250g hladké 00 mouky a 250g špaldové) – není to potom takové suché, ale dá se i z klasické bílé mouky, 250ml mléka, 1kostka droždí, 150ml slunečnicového oleje, 2 lžičky třtinového cukru (může být i obyčejný nebo med), vejce na potření.
Náplň: jablka, med, strouhaný kokos, skořice mletá, rozinky.
Postup:
Kvásek uděláme tak, že do poloviny vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme špetku cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, a zbytek mléka rozšlehaného s olejem a uhněteme těsto. Necháme vykynout. Potom rozválíme na tenké pláty (vyjdou 3 menší nebo 2 velké), posypu strouhanými jablky, osladím medem, posypu skořicí a kokosem a přidám rozinky. Zabalím, potřu vajíčkem a peču.
Těsto používám jak pro sladké pečivo tak i pro slané.
Špaldový s podmáslím - do domácí pekárny, když dojde o Vánocích chleba |
400 ml podmáslí
|
Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady
Nedá se jí sníst mísa, ale pro minlovníky klasické majonézy je trošku odlehčení a pokud se smíchá půl na půl s bílým jogurtem nemá také v pokrmu chybu. Dochutit se dá podle chuti každého a podle charakteru pokrmu.
Ve vodní lázni ( dva hrnce v sobě a ve spodním je voda) se zahřívají 3 bílky a kávová lžička octa, deset minut se to míchá a potom odstaví a vychladí. Poté se přidají 3 pol.lžíce ol.oleje a mixuje se tato směs. jak zhoustne a vytvoří majonézu, můžete si ji dochutit podle svých chuťových pohárků.
Celerová pomazánka s čočkou
Celerová nať i dužnina obsahují mnoho důležitých látek, jako jsou bílkoviny, vitaminy B1, B2, PP, vitamín C, i řadu minerálních látek. Pomáhá snižovat hladinu krevních cukrů, podporuje produkci žluče, činnost ledvin a chrání před žaludečními vředy.
Základní ingredience:
100g celeru
2 lžíce lněného oleje
120g červené čočky
1 cibulka
2 mrkve
1 lžička kari
sůl, pepř dle chuti
Červenou čočku si propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Mrkev a celer si očistíme a nastrouháme. Šalotku nakrájíme na jemno. Na pánvi si nejprve osmahneme šalotku a postupně přidáme mrkev s celerem a trochu vody. Dusíme přibližně 10 minut na středním plameni. Přidáme uvařenou čočku a dochutíme kari, necháme dalších 5 minut , vodu necháme odpařit. Směs necháme vychladnout, přidáme 2 lžíce lněného oleje a směs rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Pomazánku dochutíme solí a pepřem dle libosti.