Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dietní Vánoce 2

Zásady naší vánoční diety

      Na návštěvy rodiny si dejte časový limit a hodně tam pijte minerálku a čaj, stěžijte si, že je vám těžko a nemáte chuť na sladké a tučné jídlo, aby vás nikdo do ničeho nesmyslně nenutil.

Na návštěvy v místě bydliště choďte pěšky a také obden vyrazte ven s kamarádkami za pohybem.

Zahřeje i čaj a nejen grog. Do svařáku nedávelte sobě cukr.

  • Nejezte ve stoje nebo v poklusu. Ke každému jídlu si sedněte a vychutnejte si ho. Zaznamenáte tak včas, kdy máte dost.
  • Během vánoční diety se vyhněte nebezpečnému celodennímu uždibování. Je dovoleno uždibovat pouze ovoce  a zeleninu!
  • Nepečte více než 5 druhů cukroví . Zásada vánoční diety.
  • Nepijte sladké alkoholické nápoje (vaječný koňak, aperitivy).
  • Pokud vánoční svátky prosedíte před televizní obrazovkou, nedivte se, že tloustnete. Každý den si udělejte alespoň romantickou vánoční procházku.
  • Servírujte si jídlo na malé, desertní talířky. Talíř bude plný, ale vy toho ve výsledku sníte méně!
  • Stres a únava zvyšuje riziko přejídání. Nepřehánějte to s vánočním úklidem a s nákupy a dopřejte si také trochu relaxace, dejte po večeři čaj ateplou voňavou koupel. Zajděte si i v předvánočním čase zacvičit.

Cukr, tuk, ořechy a bílá mouka nic moc, ale dá se to dietně ošidit.
1. Cukr
První věcí, kterou můžete při pečení cukroví udělat, je množství cukru udané v receptu snížit, a to až na čtvrtinu. Druhou – a lepší – možností je použití jiných sladidel. Ideální je med, který obsahuje vitaminy a minerály, nebo ječmenný slad – Sladovit.

2. TUK
Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Jsou zdravější a obsahují nenasycené mastné kyseliny, které naopak našemu srdci prospívají. Pokud chystáte nepečené cukroví, můžete vyzkoušet i nízkotučné výrobky. V případě pečených dobrot volte takový tuk, který je vhodný pro teplou kuchyni. Podle typu receptu je možné i množství tuku snížit až o třetinu a přidat trochu vody nebo mléka.

3. Bílá mouka

Ideální je mouka celozrnná nebo další, ne tolik známé druhy: ječná, žitná, špaldová, ovesná.

4. Ořechy

Místo 1/2 oříšků ovesné vločky. Ořechy jsou samy o sobě zdravé, ale jsou hodně tučné. Proto se vyplatí jich alespoň část nahradit ovesnými vločkami. Ty můžete předem  pomlít, a poté přidat do těsta.

Vánoční dort pro sportovce s tvarohem

10671411_878472868830079_5054954929892354024_n.jpg

Neděste se, není to tak nezdravé, jak to působí. Chtěla jsem synům udělat něco sladkého, aby to působilo jako bomba a bomba to nebyla.
Večer jsem si upekla malý celozrnný korpus z litého hrnkového těsta, malinko se skořicovým cukrem a malinko stévie.
Ráno jsem to pokladla mandarinkami a dala 1. bílou vrstvu - zastudena šlehaný pidunk z mléka se stévií a do toho jsem zašlehala jeden vaničkový modrý tvaroh, pak je další vrstva ovoce a nahoře 2. tmavá vrstva zase pudink zastudena z mléka čokoládový se sévií, no a trošku vylepšeno kokosem a mandlemi na oko.

Vánoční dort ricotta

500 g sýru ricotta

šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)

1 PL želatiny v prášku

1 balení vanilkového cukru

200 g cereálních sušenek

50 g rostlinného másla

Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.

Čertíci

4 vejce

6 PL tvarohu

10 PL ovesných nebo pšeničných vloček

1 PL tekutého umělého sladidla

1/2 sáčku do pečiva

1 PL kakaa

Mandlové aroma

Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 - 30 minut.

Tvarohový zákusek

400 g tvarohu

150 ml bílého jogurtu
20 g práškové želatiny

1 PL vanilkového cukru
ovoce - jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve

Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.

Salát z filé k celozrnnému pečivu na odlehčení stravy před svátky


500 g rybího filé, sůl, 1 citrón, 50 g oleje, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 50 g zelené papriky, 100g bílého jogurtu, špetku pepře, špetku cukru

Postup: Filé nakrájejte na menší porce, osolte, zakapte citrónem a nechte chvíli odležet. Pak je po obou stranách opečte na oleji a poté maso rozeberte na malé kousky. Přidejte k němu uvařenou, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a kousek syrového, jemně umletého celeru. Vše spojte, vmíchejte jogurt, opepřete, podle chuti přidejte cukr a nakonec na nudličky nakrájenou zelenou papriku.

Recept na nízkoenergetickou majonézu

Nedá se jí sníst mísa, ale pro minlovníky klasické majonézy je trošku odlehčení a pokud se smíchá půl na půl s bílým jogurtem nemá také v pokrmu chybu. Dochutit se dá podle chuti každého a podle charakteru pokrmu.
Ve vodní lázni ( dva hrnce v sobě a ve spodním je voda) se zahřívají 3 bílky a kávová lžička octa, deset minut se to míchá a potom odstaví a vychladí. Poté se přidají 3 pol.lžíce ol.oleje a mixuje se tato směs. jak zhoustne a vytvoří majonézu, můžete si ji dochutit podle svých chuťových pohárků.

Celerová pomazánka s čočkou
Celerová nať i dužnina obsahují mnoho důležitých látek, jako jsou bílkoviny, vitaminy B1, B2, PP, vitamín C, i řadu minerálních látek. Pomáhá snižovat hladinu krevních cukrů, podporuje produkci žluče, činnost ledvin a chrání před žaludečními vředy.
Základní ingredience:
100g celeru
2 lžíce lněného oleje
120g červené čočky
1 cibulka
2 mrkve
1 lžička kari
sůl, pepř dle chuti
Červenou čočku si propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Mrkev a celer si očistíme a nastrouháme. Šalotku nakrájíme na jemno. Na pánvi si nejprve osmahneme šalotku a postupně přidáme mrkev s celerem a trochu vody. Dusíme přibližně 10 minut na středním plameni. Přidáme uvařenou čočku a dochutíme kari, necháme dalších 5 minut , vodu necháme odpařit. Směs necháme vychladnout, přidáme 2 lžíce lněného oleje a směs rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Pomazánku dochutíme solí a pepřem dle libosti.

Štrúdl z celozrnné mouky a jogurtu

pb190498.jpg
Budete potřebovat 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku,1 vejce, 2 lžíce margarínu,1 bílý jogurt, 1 skořicový cukr nebo mletou skořice a jablka dle chuti. Vypracujte těsto (uvedené množství vystačí na 2 nohy). Rozválejte a navrch rozložte jablka, posypejte skořicí a zabalte. Pro zlatavou barvičku můžete potřít tradičně vajíčkem, ale není třeba. Pečeme jako běžný štrúdl cca 20 minut.

Nebo slaná varianta je bez cukru a poklademe šunkou, sýrem a trošku potřeme pro chuť kečupem a poklademe krabími tyčinkami nebo tuňákem ve vlastní šťávě a zabalíme a pečeme.

Někdy to chutná návštěvám přeslazeným různými druhy cukroví i více než sladké pohoštění.

Filé s fazolkami po dnech s více Kj na odlehčení

 Suroviny:400g rybího filé(pangacius),balíček zmražených fazolových lusků(mohou být i čerstvé 5min vařené, zalitím vařící vodou a patřičnou dobu nechat vaři), 2–3vejce, 2,dcl mléka,10dkg tvrd.sýra,sůl,libovolné koření na ryby,1 lžice oleje a jedeme na to...
Postup :olejem potřeme pekáček a do něj pokladem předem nakrájené (5x7)file nebo pang.,které okořeníme,zasypem stejnoměrně fazolemi, v mléce rozšleháme vejce a přidáme trochu koření co jsme použili na filé. pokladené filé a fazolky zalijeme do všech mist stejnoměrně a posypem nastrouhaným sýrem. Přikryji alobalem a na 200°C pečem 20–25min. odstanit alobal a lehce dopečem. Jako příloha bramborová kaše.Libovolnou malou přílohu.

Ořechové kousky a pohankou015291_50_097430.jpg

Ingredience:

150 g másla
200 g mletých ořechů
250 g pohanky
30 g mandlí
150 g umělého sladidla
2 vejce
špetka soli

 

Postup:

Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme mleté oříšky. Do směsi přimícháme umělé sladidlo, vejce a uvařenou pohanku. Přidáme mandlové plátky a směs dobře promícháme. Přichystáme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Pomocí dvou lžiček vytvoříme větší noky, které postupně na plech klademe. Pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetiky21109_medium.jpg

   

Suroviny:

Těsto - 200 g pohankové mouky, 300 g špaldové mouky, 100 g pšeničných klíčků, 100 g javorového sirupu, 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery - 100g),
pikantní džem (pro diabetiky diadžem - já použila ananasovo - melounovo - jahodovo - meruňkový)na slepování

Postup

Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu. Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary .

 

Vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min. než pečivo zrůžoví.

Dietní vločkové kuličky

Ingredience:

250 g ovesných vloček
125 g Flory light
150 g třtinového cukru
40 ml rumu
kakao nebo kokos na obalení

Postup:

Opražíme na sucho vločky, které necháme vychladnout. Pak k nim přimícháme cukr, a na kousky pokrájenou floru a rum. Utvoříme pevné těsto, které necháme ztuhnout tři hodiny v lednici.
Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v kakau.  Pro zpestření můžete do těsta vmíchat rozinky a oříšky.

Koláč ze špaldové mouky

Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky.
Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě.
Pečeme cca 45 minut na 180°C.
Vychladlý dort můžeme potřít uvařeným pudinkem.

Vejce 3 ks
Cukr - třtinový 150 g
Máslo 50 g
Špaldová mouka 200 g
Vlašské ořechy 50 g
Rozinky 50 g
Jablko 1 ks
Bílý jogurt 100 g

 

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky


Těsto:
  • 220 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks  vajíčka
  • 1 lžička olivového oleje
  • trochu studeného mléka
  • špetka soli 
Na potření: 
  • 1 ks  vajíčka
Náplň:
  • 3 ks jablk
  • 50 g namočených rozinek ve vodě
  • 2 lžíce jablečného moštu
  • 1 ks skořicového cukru
  • máslo na potírání
Postup přípravy:
Mouku smícháme s vajíčkem, špetkou solí a olivovým olejem, přidáme na kousky nakrájené máslo pokojové teploty a začínáme pomalu hnít těsto do, kterého přiléváme po troškách mléko dokud se nám nevytvoří vláčné těsto. Těsto necháme odležet asi hodinu v chladu.  Na pomoučněném vále vyválíme placku a pomažeme rozehřátým máslem. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nastrouháme v robotu na menší kolečka. Těsto posypeme jablky, skořicovým cukrem a rozinkami, srolujeme do šišky a pečeme v předehřáté  troubě 195°C asi 20 minut na pečícím papíru. Poté štrúdl vyndáme z trouby, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct ještě na 10 minut.
 
 

Vločkové cookies

200g ovesných vloček – jemné EMCO 100g celozrnné mouky- jinou nezkoušejte jsou pak tvrdé 1 lžička sody – může být i prášek do peč. 100g cukru – dávám míň 100g Hery 1 vejce

zaděláme tužší těsto a na vymaštěný plech dáme vyšší placičky, od sebe nabudou. Já těsto válím a vykrajuji. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Obměny 50g vloček nahradím ořechy, mandle sekané, mleté, kokos- jsou křupavé, slunečnicové semínko. Na vánoce pocincám čokoládou. Peču v průběhu roku několikrát Máme je moc rádi a myslím , že jsou i zravé.

 

KYNUTÉ TĚSTO BEZ VAJEC Z CELOZRNNÉ MOUKY třeba na jablečný štrůdl:

Ingredience:
450 až 500g mouky špaldové celozrnné mouky (doporučuji namíchat 250g hladké 00 mouky a 250g špaldové) – není to potom takové suché, ale dá se i z klasické bílé mouky, 250ml mléka, 1kostka droždí, 150ml slunečnicového oleje, 2 lžičky třtinového cukru (může být i obyčejný nebo med), vejce na potření.
Náplň: jablka, med, strouhaný kokos, skořice mletá, rozinky.

Postup:
Kvásek uděláme tak, že do poloviny vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme špetku cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, a zbytek mléka rozšlehaného s olejem a uhněteme těsto. Necháme vykynout. Potom rozválíme na tenké pláty (vyjdou 3 menší nebo 2 velké), posypu strouhanými jablky, osladím medem, posypu skořicí a kokosem a přidám rozinky. Zabalím, potřu vajíčkem a peču.

Těsto používám jak pro sladké pečivo tak i pro slané.

 

 

 

 

35868_medium.jpg

Špaldový s podmáslím - do domácí pekárny, když dojde o Vánocích chleba

400 ml podmáslí
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
160 g pšeničné celozrnné mouky
200 g špaldové mouky
140 g chlebové žitné mouky (dala jsem celozrnnou žitnou)
1 lžička mletého kmínu (dala jsem celý)
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce dýňových semínek
1 lžička sušeného droždí

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář