Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tukové zásoby a jejich redukce

Tukovou tkáň rozdělujeme na bílou a hnědou. Hnědá se tvoří od narození. Mají ji jenom miminka a není ničím negativní. Tělo ji potřebuje a spotřebuje, a právě proto se o baculatých dětech v kojeneckém věku mluví jako o zdravých.
Ani bílý tuk ovšem není jen jeden. Dělí se na podkožní a viscerální neboli útrobní. Podkožní funguje jako termoizolační vrstva a zásobárna energie, viscerální se (především při dlouhodobé nadváze nebo obezitě) stává součástí soustavy našich vnitřních orgánů.
Při vyprazdňování dané tukové buňky hubnutím – tedy vhodně zvoleným jídelníčkem a adekvátním pohybem o adekvátní tepové frekvenci – donutíte organismus, aby tuk obsažený v buňce využil, přeměnil jej na energii, kterou vzápětí využije buňka kosterního nebo srdečního svaljídelníček. Dobře sestavený jídelníček  je sestavený vždycky tak, aby dostal tělo do malého energetického deficitu. Jen tak náš organismus sáhne do tukových zásob, které pro něj představují zdroj energie, již právě v tu chvíli potřebuje.
Tuky se vám vždycky přemění jenom na energii. Nikdy se nemohou přímo změnit ve svaly, jak se mnozí mylně domnívají. Tukové a svalové buňky jsou totiž naprosto odlišné a ubývání tuků a přibývání svalů jsou dva na sobě nezávislé procesy.
Je také dobré si zapamatovat, že efektivně budeme tuk hubnout pouze při aerobní pohybové aktivitě trvající nejméně 20 až 30 minut, zatímco nabírat svalovou hmotu budeme při posilovacím a zpevňovacím cvičení s vahou vlastního těla, případně v posilovně. Je tedy důležité spojovat oba druhy cvičení, střídat je a provázat.
Pokud tělu dodáváte vyvážené poměry živin v určité spojitosti s jeho specifiky a způsobem života daného člověka a také s ohledem na jeho zdravotní stav, je velký předpoklad, že tělo zhubne a nejen to, zhubne zdravě a nebude tolik inklinovat k opětovnému ukládání tuků.
Pokud hubnete vynecháním některých živin, vždy se tělo stáhne, dělá, co po něm žádáte, ale jen do určité měze, pak přijdou veliké chutě, když vynecháte sacharidy a po nějaké době je zařadíte zpět do jídelníčku, bude jojo efekt přímo raketový, stejně tak dopadají lidé po používání různých koktejlových náhražek za jídlo, nejde to dělat do smrti. Tak prostě jednou to zakončíte a do pár měsíců, jste, kde jste byli na začátku a ještě mnohem více.
U hubnutí je dobré myslet komplexně a nesoustředit se jen na donu nyní, ale i na dobu dalšího života a na svoje zdraví.