Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se cítit mladší a být zdravější než je náš skutečný věk

p8212504.jpg

Všechno je u nás v hlavě.srovnani.jpg

Nedá mi to, abych se do toho tedy nepustila, vidívám kolem sebe hodně lidí, jsou třeba ve stejném věku a jeden je plný aktivity a druhý se sotva valí a je věčně otrávený, má i některé nemoci.

Jistě můžete namítnout, že je to dáno genetikou a povahou. Já vím ale podle sebe, že genetika je tak jedna třetina, jedna třetina životní způsob a jedna třetina způsob myšlení. Inteligence se to netýká, ale týká se to vzorců uvažování a ochoty přijímat nové věci, přemýšlet o nich a třeba se s nimi i sžít.

To většinou lidem se "starým myšlením" moc nejde. Záměrně nepíši starý člověk, není to věk, ale je to v hlavě.

Většinu dědičných chorob si uspišujeme nevhodnou stravou, když by se spočítalo, kolik kloubů se vyměňuje lidem a z toho se vyčlenilo procento obézních, možná bychom mrkali překvapením. U infarktů a cukrovky by to jistě bylo podobné.

1. Smích nás naladí a tělu prospěje.

Při smíchu stoupá tep na 130 tepů za minutu, snižuje se vylučování adrenalinu a kortizonu, které oslabují imunitu.

2. Chcete - li se cítit mladí, zapomeňte na vše, co se říkká o stárnutí.srovnani-09-x-10.jpg

Přemýšlejte dopředu pozitivně a pamatujte, že štěstí přeje připraveným, kdo žije aktivně a nejí některé škodlivé věci, připravuje si šťastné zítřky bez nemocí a kdo je zdravý, ten si život vychutnává lépe, se zdravím souvisí i vaše budoucí štěstí.

3. Nezabývejte se tím, co si o vás myslí okolí, a buďte trochu splachovací.

Buďte stále zvědaví, mějte o životě své představy, práci berte jako hru a dobrodružství, buďte takoví splachovací, ničím se dlouhodobě netrapte. Bojujte jen o věci, které za to stojí a které můžete ovlivnit.

4. Mějte nějaké zájmy, které vás těší a pozitivně vás naladí.

Někdo má zahradu, jiný přátele, jiný rád cestuje a poznává jiná místa, někdo má jako koníček zdravý životní způsob, prostě buďte sví a radujte se z toho. Mějte na paměti, že máte nekonečný počet možností, čím se zabývat, aby jste byli ŠŤASTNÍ.

5. Hledejte v lidech to lepší a hlavně ve svých přátelích.p8140395.jpg

Udělejte jim, při setkání radost, že jim něco pochválíte nebo že je jen vyslechnete, život je krásný, když kolem sebe máme lidi stejně naladěné. Užívejte si každou chvilku s nimi a v těžších chvílích si na ty pěkné chvilky vzpomeňte.

6. Plánujte svoji budoucnost, reálně i o ní sněte.

Plány udržují mysl mladou a ochotnout ke změnám, jen "staří" lidé už se nechtějí hnout z místa a žijí staticky v zajetí vyjetých kolejí. Lepší je hodinku přemýšlet nad svojí budoucností než zírat na televizi.

Test vašeho způsobu myšlení!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jste na cestě ke stáří nebo ne???????????

1. Mám pocit, že stále nemám na nic čas, nestíhám zadané úkoly.mirka-89-5.jpg

Ano 0 bodů                        Ne 1 bod

2. Na nových úkolech a postupech vidím šanci něco se naučit, zvládnout něco zajímavého , nevyhledávám zbytečné problémy.

Ano 1 bod                          Ne 0 bodů

3. Když se mi něco povede, v duchu se pochválím.

Ano 2 body                        Ne 0 bodů

4. Mám ještě mnoho plánů a přání, které si budu chtít splnit.

Ano 2 body                        Ne 0 bodů

5. Některé činnosti už ve svém věku nedělám, aby si o mně okolí nemyslelo, že jsem blázen.

Ano 0 bodů                        Ne 2 body274.jpg

6. Pravidelně se setkávám s přáteli a bavíme se různými aktivitami.

Ano 2 body                         Ne 0 bodů

7. Jsem aktivním členem nějakého sdružení nebo souboru.

Ano 2                                   Ne 0 bodů

 Vyhodnocení:

9 - 12 bodů - tak vy ještě dlouho nebudete staří ani duševně ani tělesně, hýbete se a přemýšlíte a to snižuje i šance různých nemocí.

6- 8 bodů - zkuste se zamyslet nd svými odpověďmi a trochu to vylepšete, stárnutí na duši i těle je cesta k pasivitě a k nemocem a ta končí v hrobečku.

0 - 5 bodů - tady by to chtělo celou změnu myšlení a životního způsobu, jinak bude stagnovat tělo i duše a cesta nepůjde k ničemu dobrému.

7. Boj proti únavě

Únava samozřejmě může být po námaze, ale pokud máte pocit, že býváte unavení i někdy, když není důvod, pojďte si něco vyzkoušet. Lze to dát do diety nebo před ní a potom v jejím průběhu, budou to dva odkyselovací dny. Překyselení těla může únavu vyvolávat. Jídelníček, co vám posílám, je vyvážený, spíše zásaditý, ale předcházející překyselení odbourává pomalu. Vyzkoušejte jednou za deset dní dva dny, kdy posnídáte banán, posvačíte ovoce, na oběd vezmete zelný salát a zeleninovou polévku nebo špenát a kouskem pečiva nebo bramboru, svačina zase ovoce a večeře banánek a dotazit se zeleninou. Nedá se to držet déle než dva dny, aby nechyběly moc dlouho bílkoviny, můžete je v průběhu těchto dvou dnů doplnit šmakounem nebo tofu.
Celkově by se měl pročistit rychle trávicí trakt a zvýší se vaše vitalita, kyselost těla se sníží, po 2 měsících se vsunutím těchto dnů pravidelně se budete cítit výborně a zdravotní problémy a únava se zmenší.

8. Cvičte s mírou

Pokud se u hubnutí cvičí moc tvrdě, tělo se cítí v ohrožení a nechce pouštět zásoby, nejen že se uvolňují splodiny usazené v tuku, ale tělo bojuje s přemírou volných radikálů, které v něm vznikají z nadměrné námahy.
Mírnější, opakované cvičení, které střídá různé aktivity pomáhá hubnout, ale nadměrná zátěž tělu spíš škodí a oslabuje jej.
Pokud člověkl chce trénovat více, taději to rozložte na více částí během dne, v posilovně by to nemělo přesáhnout hodinu čistého cvičení, s přestávkami tak hodinu a půl.
Tak se držte kočky!!!!!!!!!!!!

1.den - posilování, ruce, záda prsa, břicho
vždy série po 15 cvicích a 4 krát opakovat po půlminutové pauze
2. den - kardio . běh, rychlá chůze, kolo, tanec - hodinu
3. den - odpočinek nebo jóga
1. den - posilování břicho, nohy, zadek, dřepy , zanožování, výpady na nohy, na břicho na přímý sval i šikmé svaly
2. den - kardio - kolo, chůze, běh, tanec - hodina
3. den - odpočinek nebo jóga
7.den - pohyb v přírodě - kolo, houby nebo procházka dlouhá, pak se zvažte a změřte!!!

9. Mějte své zásady a organizujte čas, váš čas je drahocenný, nepřicházejte o něj zbytečnostmi a věnujte jej taději pohybu a zdravému životnímu způsobu

Pár zásad, na které někdy zapomínáme ve shonu života

1. Pohyb není žádné mučení, ale naše tělo bylo stvořené k tomu, aby se pohybovalo, když se nehýbá, degeneruje jako celek. 15 minut za den na běh nebo nějaký strojek jde najít vždy, ty promrháme kolikrát i nesmyslným způsobem běhěm dne.
2. Snídaně nemusí být velká, ale musí být.
3. Alkohol je lepší si dát jen o víkendu, kdy máme více pohybu a nikdy ne tvrdý.
4. Spěte minimálně 6 hodin za den, tělo potřebuje odpočinek a domácí práce neutečou.
5. Jím naposledy 2 hodiny před spaním a týká se to i mezijídel.
6. U všech polotovarů sleduji složení nebo je nejím i musli tyčinky jsou sladké a plné ztužených tuků. To už raději kud ovoce.
7. nepiji slazené nápoje.
8. Než jídlo dám na talíř a budu jej jíst, představ si, co asi obsahuje a jak bude prospěšné pro tvoje tělo, nejsi otrokem chutí, máš mozek!!!
9. K vínu je vždy lepší cihla 30-20% obalená v paprice nebo česneku než nějaků humus btambůrků nebo křupek nebo solených ořechů.
10. Minimalizujte doma výzdoby, ze kterých se utírá prach nebo jinak komplikují úklid, aby byl rychlý a zbyl čas na sport a vaření zdravých jídel.

10. Řiďte se rozumem

Proč, když hodně lidí ví, co je zdravé a co se má dělat, nezhubne samo?
Je to jen o vyváženém jídelníčku? Jak to tedy je?
Jen si vzpomeňte, co jsem psala v prvním dopise, že se člověk musí nejdříve naštvat, potřebuje nějaký podnět, aby přetekla poslední kapka. U mne to byly počínající zdravotní problémy a tvrdá realita pohledu na moje tělo na fotkách. Pro někoho jiného je poslední kapkou třeba to, že mu tloušťka omezuje pohyb nebo jeho koníčky.
Celý návyk potravy u nác v zemi je zaměřen na to, jak do těla dostat velké množství ene rgie a tam ji uložit na těžkou práci. Kombinujeme bílý cukr a med a bílou moukou a tukem. Jíme tučná masa a pečeme na neděle buchty a dorty. Jenže těžká práce není. Tak tento navyklý způsob stravování buď hlavou a novými návyky změníme nebo prostě budeme umírat na nemoci spojené s nadváhou a opotřebením orgánů. Ty návyky našich babiček a někdy i maminek vedou jen k tvorbě vaků vnitřního tuku.
Jenže zvyk je železná košile, to vím, já sama jsem tak žila. Abychom zhubli opravdu úspěšně a dlouhodobě je to o hlavě. Když přijdu u nás do jídelny a dám si plný talíř omáčky a maso a jeden nebo dva knedlíky, kuchařky se na mne dívají divně a můj argument, proč bych se měla cpát knedlíky, když nepracuji fyzicky asi nechápou, přece se se slevou mohu najíst, až mi to poleze ušima a je to záhada, proč to neudělám.
Spousta lidí mi kouká do talíře a není to zrovna příjemné, když se mi chce, tak jdu na oběd a když ne, beru si ho raději do jídlonosiče, je to čiré nepochopení.
Aby člověk měl vůli se zdravě stravovat, musí se jeho hlava nejdříve zabývat návyky a tím, zda jsem vůbec ochoten je změnit. To není samozřejmé, je mnohem lepší se bezmyšlenkovitě krmit podle starých zásad, říkat si, že se partnerovi líbím i tak a léčit se na choroby z nadváhy. Tak postupně , jak přibývá váha, vyměníme za jídlo sport, výlety s rodinou, rodinná setkání a oslavy budou o jídle a ne o společných zážitcích. A pomalu lezeme do pasti, která nám bere životní svobodu.
Je třeba pro sebe niterně přijmout, že tělo je uzpůsobeno na konzumaci zdravých věcí a ty ostatní jej poškozují.
Napište si seznam potravin, co jídáváte a k nim co obsahují a čím poškozují naše zdraví.
Třeba:
uherák - 60% tuk, 10% sůl, 40% uzené maso
tuk - poškotuje játra a zanáší cévy
sůl - zvyšuje tlak a drží v těle nadbytečnou vodu, vysoký tlak poškozuje srdce a ledviny
uzené maso - zakyseluje tělo a podporuje rakovinu tlustého střeva
Tak jaký pocit budete mít, když sníte 100g uheráku?
Nebude ten pocit lepší, když sníte 100 ovoce?
Je třeba na tyto věci myslet než to vložím do úst a než si něco takového koupím. Pak už to nebudete chtít koupit ani svým dětem, proč ony by si měly kazit své zdraví????? Proč to kupovat partnerovi, když nechcete, aby byl tlustý a nemocný a nemohl s vámi sportovat???
Hubnutí bohužel zahrnuje především myšlení a myslet je někdy ve spojení s podvědomámi pohnutkami těžké.
Vymyslela jsem si spoustu receptů na zdravější a netučné varianty klasik pokrmů, kvůli svým synům, snažila se jim servírovat zeleninu, aby si na ni zvykli a dávala jim každý den ovoce, aby jim to přišlo automatické jej jíst. Snad to v nich zanechalo nějakou stopu.
Vždy než jíte, starejte se o to, co všechno to jídlo obsahuje, přece chcete aby vaše tělo bylo v pohodě a nebyla z něk skládka. Tak se držte , kočky.
Svět je tak krásný, tak proč si přidělávat problémy tloušťkou, únavou a nemocemi.

Stárnutí těla probíhá v několika rovinách:
1. Stárnutí mechanické
2. Stárnutí chemické
3. Stárnutí metabolické
4. Stárnutí hormonální
5. Stárnutí duševní
Kdo splní všechny atributy, se chystá do rakve, tedy obrazně, nechci se nikoho dotknout.
tělo vydrží dost a po dost dlouhou dobu, ale naše chování a způsob života nám sečte, tomu se nevyhne nikdo.

1. Stárnutí mechanické - opotřebení pophybem a taháním těžkých věcí, pohyb by měl být úměrný našim schopnostem a opotřebení spojené s ním je horší, když je tělo zatížené nadváhou, člověk štíhlý s dědičnou predispozicí oslabení kloubních chrupavek může potřebu umělého kloubu posunout třeba na 75 let, člověk se stejným zatížením , který nosí nadváhu 20 kg tuto nepříjemnost uspíší až o 15 let. To se týká i orgánů, srdce s tepny mohou fungovat 100 let při trénovanosti a nekonzumaci velkého množství živočišných tuků, ale když ztloustneme a papáme nezdravě a nejraději hačáme, tak bude fungovat třeba jen 60 let.

2. Stárnutí chemické
Buňky se rychleji opotřebují, když mají málo živin a vitamánů, dříve odumírají a jak stárneme , už se tak rychle neobnovují, tělo schází. Základem je zdravé jídlo, ale také ovocné a šťávové dny na odkyselení, také dost tekutin na transport živin do buněk a odvádění metabolických splodin a volných radikálů získaných z okolního prostředí. K dobrému pitnému režimu přidejte i pohyb, který tento proces výživy a odplavování splodin urychlí a okysličí tkáně a ještě občas masáž na podporu lymfatického systému.
Buňky zatížené splodinami a kyselostí jsou až o 50% náchylnější k rakovinnému bujení, lituji všechny, kdo rakovinu dostanou, ale trošku jde oddálit nebo vyrušit i rodinné zatížení.

3. Stárnutí metabolické

Souvisí s minulým bodem, orgány přetízené nesprávným žp.života a stravy nedokáží po čase správně pracovat, jak by měly, tělo nepracuje na 100% a pomalu se nabalují onemocnění jedno na druhé, obezita, VKT , zvýšený cukr, poruchy štítné žlázy, otohy končetin, srdeční nedostetečnost, zvýšená kyselina močová v krvi, dna a bolesti kloubů, nepřipomíná vám ta posltupnost něco?
U mne to tak bylo, nejdřín obezita, pak porucha štítné žlázy a zvýšený cukr a hned na to začaly bolet klouby, jak jsem se měla nemocem na chvíli ubránit???? Přepnout v hlavě, že.

4. Stárnutí hormonální - když jste starší tvoří se ve spánku čím dál méně růstového hormonu potřebného k obnovování buněk a zamezení chátrání těla. Dá se to trochu zpomalit dostatkem spánku, pohybem a obden před spaním spolknutím stimulantu tvorby tohoto hormonu.

5. Stárnutí duševní
Když tedy ztoustneme a naše tělo se unavené potácí na pokraji otravy metabolickými splodinami, zdravotní potíže se stupňují klesá i duševní svěžest, nic nás nebaví, bývalé koníčky jsou moc těžko realizovatelné a raději zůstaneme sedět doma, je to pohodlnější a to je začátek konce, ne nadarmo se říká, že každý je tak mladý, jak se cítí.
Je to jen zkratka, ale určitě se tím zabývám podrobněji.

Doplňky výživy po 40

Isoflavony

Isoflavony patří do skupiny fytoestrogenů bohatě se vyskytujících například v květech červeného jetele nebo v plodech sóji. Isoflavony jsou strukturálně podobné ženským pohlavním hormonům - estrogenům. Proto se s výhodou používají k alternativní a přitom bezpečné léčbě tzv. klimakterického syndromu. Selektivně se vážou na tzv. estrogenové receptory (α-receptory se nacházejí převážně v prsní a děložní tkáni, kdežto β-receptory se vyskytují hlavně v CNS, kardiovaskulárním systému a v kostech).

Při užívání isoflavonyů se také zřetelně zlepšuje lipidový profil. Na isoflavony jsou bohaté zejména sója a sójové produkty. Velmi významný zdroj fytoestrogenů je červený jetel. Studie uvádějí, že isoflavony z červeného jetele jsou podstatně účinnější než z jiných zdrojů. Jde o to, že tyto isoflavony červený jetel obsahuje celkem čtyři (genistein, daidzein, biochanin a aformononetin).

  • Jako doplněk výživy můžeme využít samotný červený jetel nebo sójový lecitin, který je bohatým zdrojem nejen lecitinu, ale také isoflavonů a rovněž vitamínu E. Denní dávky lecitinu se pohybují mezi 1,2 - 2 g.

Více o lecitinu

Lecitin bývá označován jako "potrava pro mozek". Podílí se na mentálních a nervových procesech. Hlavní složka lecitinu je cholin, který je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu. To může vysvětlovat, proč lecitin zvlášť blahodárně působí na starší lidi. Doplňování lecitinu zlepšilo stav pacientů s neurologickými poruchami, jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba nebo presenilní demence, která se projevuje ztrátou krátkodobé paměti, špatnou koncentrací a krátkým rozsahem pozornosti.

Lecitin má díky své emulgační schopnosti vliv na zmenšování tukových částí v krevním oběhu a tím udržuje krev čistou a zabraňuje ateroskleróze. Obsahuje esenciální mastné kyseliny a podstatně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lecitin pomáhá při transportu tuků v těle a při rozpouštění nezdravých tukových a cholesterolových usazenin. Lecitin podporuje obranyschopnost organismu, příznivě ovlivňuje kvalitu pokožky, odbourává tuky (příznivě působí při celulitidě), čistí játra a ledviny, zlepšuje mozkové funkce (paměť a schopnost učení), snižuje hladinu cholesterolu, omezuje nadměrné vypadávání vlasů, zpomaluje proces stárnutí, preventivně působí proti ucpávání cév.

Nenasycené mastné kyseliny (EPA, DHA)

Tyto látky jsou bez nadsázky nepostradatelné úplně v každém věku našeho života. Nenasycené mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) řadíme do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny (nebo nově tzv. n-3 mastné kyseliny). Ty jsou podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné a jediným zdrojem příjmu je potrava. Náš organismus si tyto látky není schopen sám vytvořit.

 Tato skupina látek se nazývá také polynenasycené mastné kyseliny nebo také méně známý vitamín F. Je důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, oka, imunity a srdečně-cévního systému. Hraje významnou roli v procesu zapamatovávání. U žen v klimakteriu tlumí nepříjemné potíže. Nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin v organismu se může navenek projevit zhoršenou kvalitou pokožky, nehtů a vlasů. Může dojít i ke snížení obranyschopnosti organismu, nervovým poruchám, špatnému vidění a zhoršení paměťových schopností. Mají schopnost snížit hladinu cholesterolu. Působí pozitivně na kvalitu cév. Zlepšují průběh zánětlivých procesů v oblasti srdečně-cévní, snižují zvýšený krevní tlak. Redukují také významně riziko vzniku infarktu myokardu či jeho opakování.

Z hlediska výživy jsou zdroji těchto látek ořechy, semena a za studena lisované oleje z nich, dále avokádo. Z živočišných zdrojů sem patří přímo rybí tuk obsažený v tučných rybách.

  • Jako doplněk výživy můžeme využít rybí olej. Dbejte na poměr EPA : DHA, který by měl být 3 : 2. Denní dávky rybího oleje by se měly pohybovat od 2 g preventivně, kolem 4 gramů při chronických onemocněních a 5 - 6 g u akutních případů (zvýšený tlak, cholesterol, diabetes, zánětlivá onemocnění atd.).

Co doporučuji

Omega-3 mastné kyseliny jsou všeobecně podceňované. Duševně a fyzicky pracující lidé, dospívající i starší osoby by je měli užívat v pravidelných dávkách. V období zvýšených nároků na organismus totiž napomáhá DHA svými tonizujícími účinky k zachování zdraví. Omega-3 mastné kyseliny jsou významně zastoupeny v nervových tkáních, proto jejich dostatek pomáhá uchovat mozek a nervy zdravé. Z osobní zkušenosti tedy rozhodně doporučuji kupovat si pravidelně ryby nebo užívat rybí olej.

Vláknina (balastní látky)

Vláknina (označovaná jako balastní látky) je bobtnavá látka, která na sebe váže vodu a zvětšuje tak objem tráveniny (stolice). Jsou to rostlinná vlákna, která lidský organismus nemůže strávit, a proto je vylučuje. Vláknina ve střevech nabobtná a slouží jako základ výživy střevním mikroorganismům. Balastní látky podporují Vaše snižování nadváhy, pomáhají snižovat riziko nemocí srdce a cév. Pokud pijeme vlákninu s dostatečným množstvím vody, zvětší svůj objem až o třicetinásobek a vytváří pocit sytosti. Nerozpustné balastní látky urychlují transport trávené potravy ve střevech a urychlují peristaltiku střev. Tím se snižuje jejich zanesení a příjem kalorií.

Existují dva druhy vlákniny:

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, nabobtnat a v trávicím traktu fermentuje. Proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není tedy zdrojem energie. Zvětšuje jen objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami. Redukuje riziko vzniku karcinomů trávicího traktu, které roste s věkem.

  • Jako doplněk výživy můžete využít Psyllium (Jitrocel indický), obilné otruby nebo vlákninu z jablek (pektin) nebo konopí (samozřejmě se vyrábí bez THC). Denní doporučené množství vlákniny je 30 - 40 g. Češi průměrně konzumují pouze 10 - 15 g vlákniny denně a bohužel jsme také premianty ve výskytu karcinomu tlustého střeva.

Beta glukany

Beta glukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Aktivuje makrofágy k odstraňování buněk poškozených radiací a funguje jako antioxidační látka. Řada studií prokázala, že použití glukanu, ať profylakticky, nebo po ozáření, má za následek výraznou podporu krvetvorby. Mezi další prokázané efekty beta glukanu patří snižování hladiny cholesterolu v krvi a udržování optimální hladiny cukru v krvi.

Selen

Selen nazývám takovým "minerálem pro muže", velmi dobře podporuje plodnost a aktivitu spermií. Selen je v přírodě vzácně se vyskytující minerál, a proto se i v potravě nachází v malém množství. Pro lidský organismus má však zásadní účinky. Funguje jako vynikající antioxidant, tedy že chrání náš organismus před nebezpečnými volnými radikály. Ještě důležitější roli sehrává v oblasti rakovinného bujení.

Selen má blahodárný vliv také na prevenci šedého zákalu a makulární degenerace, což je hlavní příčina zrakových poruch u lidí v pokročilém věku života. Dále napomáhá imunitnímu systému, je důležitý pro přeměnu hormonů štítné žlázy, účastní se syntézy prostaglandinů, s vitamínem E zajišťuje elasticitu buněčných tkání, zlepšuje průběh některých chronických onemocnění (revmatická artritida, lupus, psoriáza…), zlepšuje využití kyslíku srdečním svalem a také redukuje tvorbu krevních sraženin, což má za následek menší riziko srdečních a mozkových příhod. Zmírňuje bolesti kloubů, proto zvýšenou spotřebu pociťují zejména staří lidé. Obecně mají vyšší spotřebu selenu zřejmě muži, jelikož se kromě ledvin a jater hojně ukládá i ve varlatech. Správné dávkování by měli dodržovat zejména kuřáci a lidé s vyšším sklonem k rakovině. Pokud máte geneticky vyšší pravděpodobnost k onemocnění rakovinou, nikdy neprovádějte samoléčbu s vysokými dávkami selenu, ale vždy se poraďte se svým lékařem!

Zajímavost ze studií

Několik studií prokázalo, že dostatečné dávky selenu mají pozitivní vliv na možnost vzniku rakoviny. Lidé užívající 200 μg selenu denně měli o 40 až 70 % nižší výskyt rakoviny (v závislosti na typu rakoviny a dalších jedinečných faktorech).

Pro ženy

Selen se rovněž využívá i v kosmetickém průmyslu. Bylo prokázáno, že odstraňuje poruchy vyvolané stářím, zmírňuje vrásky a vyhlazuje pleť. Pokud tedy používáte nějakou formu pleťové masky obsahující selen, je to jen dobře. Selen nejen zmírňuje viditelné projevy stárnutí, ale v omezené míře stárnutí i zpomaluje. Zabraňuje vzniku lupů a zajišťuje celkově elastičtější pokožku.

Koenzym Q10

Po 40. roku života výrazně ubývá schopnost těla vstřebávat nebo si samo vyrábět koenzym Q10. Koenzym Q10 je zčásti vytvářený v těle, zčásti je přijímám potravou, ovšem s věkem klesá podíl vlastní produkce.

Koenzym Q10 je funkčně podobný vitamínům a je obsažený ve většině lidských buněk. Tedy kromě červených krvinek a buněk v čočce, kterým chybí mitochondrie. Koenzym Q10 významně přispívá k přeměně energie ze stravy do chemické energie. Nejvíce Q10 tedy obsahují srdce, plíce, játra, tedy orgány s největšími požadavky na energii. Q10 slouží jako antioxidant v mitochondriích a lipidových membránách, brání tyto struktury před volnými radikály. Koenzym Q10 má přímý antiaterogenní efekt.

Také v kůži s věkem klesá obsah Q10. Stárnutí kůže vede ke tvorbě vrásek a vyšší náchylnosti k poškození zářením. Q10 se ukázal být efektivní proti UVA způsobenému oxidativnímu stresu a v prevenci poškození DNA. Podporuje také celkovou regeneraci dásní, snižuje jejich krvácivost a napomáhá rychlejšímu hojení jejich poranění. V neposlední řadě napomáhá při snižování nadváhy, působí preventivně před některými nádorovými onemocněními a je využíván i při léčbě vysokého tlaku, angiózních bolestech na hrudi a při Raynaudově, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

  • Jako doplněk výživy můžete využít přípravky. Denní doporučená dávka není stanovena, ale doporučuji užívat preparáty s obsahem minimálně 20 - 30 mg denně. Mezi největší zásobárny koenzymu Q10 patří kukuřice, ořechy, sója, drůbeží, vepřové i hovězí maso, ryby a plody moře, brokolice, špenát, řepkový, sójový a sezamový olej.
  • Na koenzym Q10 by si měli dávat pozor lidé s poruchami kardiovaskulárního systému, s poškozením jater a vysokým krevním tlakem. Dávkování vždy konzultujte s lékařem!

Koenzym Q10 a stárnutí

Stárnutí bývá často spojováno s poklesem Q10 v mitochondriálním obsahu. Mitochondriální dýchací řetězec je mocným zdrojem volných kyslíkových radikálů. Tyto reaktivní kyslíkové sloučeniny indukují mutace mitochondriální DNA, což mimo jiné vede k narušení produkce energie. Jelikož Q10 je součástí dýchacího řetězce (nachází se tedy přímo u zdroje volných kyslíkových radikálů), je jeho antioxidační kapacita velmi důležitá pro celkovou antioxidační kapacitu mitochondrie.

Mateří kašička

Včelí mateří kašička je krmná šťáva, kterou produkují včelí dělnice pro výživu včelích matek. Doporučuje se zejména ženám před i během období klimakteria, při nepravidelné a bolestivé menstruaci, při bolestech hlavy a migrénách, při depresích a poruchách spánku. Je velmi bohatá na vitamíny skupiny B (zejména B3, B5, kyselinu listovou a biotin), obsahuje rovněž minerály, železo, draslík, sodík a stopové prvky (měď, chrom, nikl), jakož i aminokyseliny a základní mastné kyseliny. Mateří kašička má tonizující účinky na organismus, podporuje jeho přirozenou obranyschopnost, zvyšuje odolnost vůči únavě, námaze a extrémním podmínkám jako např. chladu. Podávání mateří kašičky může být prospěšné pro dospělé i staré lidi, a to v případech únavy (fyzické nebo duševní), při potížích s koncentrací, při depresích nebo pro zlepšení rekonvalescence.

Včelí pyl

Fermentovaný pyl (perga) je květový pyl, který je přepracován včelami přímo v úlu. Zde je vystaven přírodnímu kvasnému procesu, v kterém pylová zrna nabobtnají, roztrhnou se pylové blanky a bílkovinný obsah zrna se uvolní. Včelí pyl je bohatým zdrojem aminokyselin, stopových prvků, enzymů a má vysokou koncentraci vitamínů řady B. Všechny tyto látky jsou biologicky vyvážené a působí synergicky. Pyl perga většinou nevyvolává žádné alergické reakce, podporuje organismus k rychlé obnově duševní i fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách, po operacích. Při depresivních stavech vyvolává trvalejší pocit spokojenosti a vyrovnanosti. Jeho využití je významné i pro období klimakteria.

  • Jako doplněk stravy můžete užívat rouskovaný včelí pyl, který osobně doporučuji i svým klientům. Stačí rozpustit 1 lžičku denně například v bílém jogurtu.

Vápník

Dostatek vápníku u žen v klimakteriu je zásadní ochranou proti osteoporóze. Nedoplňujte zdroje pouze mléčnými výrobky, zaměřte se na konzumaci listové zeleniny, brukvovité zeleniny, obilnin, luštěnin, tofu, semen, ořechů a ovoce (i sušeného). Vhodné jsou i doplňky jako vápník s hořčíkem nebo sladkovodní řasy (chlorella, spirulina).

Hořčík

Hořčík neboli magnesium je důležitou součástí celého organismu. Jak jsem uvedla výše, pro dobrou absorpci vápníku je zapotřebí enzymů, které potřebují pro svou činnost hořčík. Protože klasická strava neobsahuje požadované množství hořčíku je vhodný potravinový doplněk obsahující hořčík. Hořčík je obsažen v rostlinných i živočišných potravinách. Najdeme ho v mase, rybách, obilovinách (pšeničné klíčky, ovesné vločky, celozrnné pečivo), dále v zelenině, luštěninách. Obsahují ho také ořechy, semínka, jablka, banány, kakao, mák a některé minerální vody.

 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje zhubnutí navždy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

JE 70 LET STÁŘÍ?

(ANNA NEPOVIMOVA, 27. 2. 2014 23:42)

MOHU ZHUBNOUT I V TĚCHTO LETECH TAK ABY SE MÁ KŮŽE ZPEVNILA ALESPOŇ TROCHU? DĚKUJI NEPOVÍMOVÁ.

Re: JE 70 LET STÁŘÍ?

(Eva, 28. 2. 2014 8:42)

Já myslím že ano, mám více klientů kolem tohoto věku, hubnou většinou ze zdravotních důvodů.

Re: Re: JE 70 LET STÁŘÍ?

(NEPOVÍMOVÁ ANNA, 28. 2. 2014 10:33)

Dík za podporu. Jak dál prosím. Děkuji Nepovímová

Re: JE 70 LET STÁŘÍ?

(Eva, 1. 3. 2014 0:31)

No musí se trochu procvičovat svaly, alespoň opatrně, jakoby se více kůže přimkne k nim a masírovat olivovým panenským olejem, mám s ním dobré zkušenosti, kdo mne viděl z děvčat naživo, mohou potvrdit, že žádnů visící kůže na rukách ani stehnech nemám, břicho jsem jakž takž vycvičila, na módní molo to není, ale do plavek to stačí.