Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení na zadek

Každý cvik dejte dvacetkrát a cvičte obden, aby si svaly také odpočaly.

Vzdušné dřepy

Postavíme se do širokého stoje rozkročného, zvedneme ruce nad hlavu tak, aby paže byly za ušima. Držíme váhu na patách, zatneme bříško a uděláme hluboký dřep. Musíme si dávat pozor, aby naše kolena nepředbíhala špičky na nohou. Vrátíme se zpět do stoje. Ruce jsou stále propnuté nad hlavou. Dolů nádech, nahoru výdech.

 

Mrtvý tah

Cvik začíná v podřepu s chodidly na šířku ramen, v rukou držíme velkou činku, nebo jednoruční činky. Pro domácí posilování lze použít například láhve s vodou. S výdechem a zpevněnými zády a břichem se začneme pomalu zvedat do stoje. Páteř nesmí být prohnutá ani skrčená. Činky se pomalu zvedají pod pas. Nezapomínejte na to, že záda musí být vždy rovná!

 

Most

Lehneme si na záda, ruce dáme podél těla, pokrčíme nohy a dáme paty na šířku ramen. Zvedneme zadeček nahoru, kde jej pevně zatneme, vydržíme 2 sekundy a spustíme jej zpět. Zadeček nepokládáme úplně na zem. Tento cvik provádíme velmi pomalu, kdy při pohybu nahoru vydechujeme a při pohybu zpět se nadechujeme.

Výpady do strany

Postavíme se rovně, zpevníme bříško a s výdechem uděláme výpad do strany. Dáváme si pozor, aby koleno nepředbíhalo špičku. S nádechem jdeme zpět do rovného postavení.

Zvedání nohy na boku 

Lehneme si na bok, ruku si dáme pod hlavu, zpevníme bříško a zvedáme horní nohu směrem nahoru. Snažíme se nohu nekrčit a zvednout ji co nejvýše. Při zvedání nohy nahoru vydechujeme a při pokládání se nadechujeme.

Kroužení nohou na boku

Lehneme si na bok, ruku si dáme pod hlavu, zpevníme bříško, zatneme zadeček a nadzvedneme horní nohu, kterou následně uděláme ve vzduchu kruh. Kroužíme dle požadovaného opakování a poté nohy vyměníme.

 

Kmity v sumo dřepu

Postavíme se na široko a udělá sumo dřep, ve kterém kmitáme přibližně 2 centimetry nahoru a 2 centimetry zpět dolů. Stále tlačíme kolena od sebe.

Kroužení nohou v kleku

Klekneme na všechny čtyři, zpevníme bříško, zadeček a zanožíme jednu nohu. Pomalu začneme nohou kreslit ve vzduchu kolečka.

Poddřep

Poddřep je podobný cvik jako dřep, ale není úplný a bere ohled na naše kolena. Postavíme se rovně, zatneme bříško i zadeček a s nádechem jdeme do mírného poddřepu, stehna a lýtka nám tvoří stále tupý úhel.

 Zatínání

Postavíme se rovně a pouze zatínáme oběd půlky. Při zatnutí vždy chvilinku vydržíme a následně povolíme.

Výpady

Postavíme se rovně s rukama podél těla. Uděláme krok vpřed s levou nohou a ujistíme se, že se noha ohýbá v koleni do zhruba 90°. Pokud je tento rozsah pohybu pro nás těžký, tak zpočátku cvičíme menší rozsah. V dolní poloze vydržíme zhruba 2 sekundy a jdeme zpět do rovného postoje. Provádíme opakování na každou nohu.

Most na 1 nohu

Lehneme si na záda, pokrčím nohy, zvedneme jednu nohu a s výdechem pomalu zvedáme zadeček nahoru. V horní poloze chvíli vydržíme a následně spouštíme zadeček zpět k podlaze, ale nepokládáme. Nejdříve odcvičíme na jednu nohu a následně na druhou.

Hydrant

Klekneme si na všechny čtyři, dlaně máme na šířku ramen a kolena na šířku pánve. Zvedneme levou nohu nahoru, která zůstává stále ohnutá (jako když pes čůrá na hydrant). V horní poloze vydržíme 2 sekundy a vracíme koleno zpět na zem. Provádíme opakování na každou nohu. Při pohybu nahoru vydechujeme a při pohybu zpět se nadechujeme.

Spider - horolezec

Zaujmeme pozici ve vzporu na dlaních, zatneme bříško, zadeček a zpevníme záda. Pomalým pohybem přitáhneme levou nohu k levému loktu a současně natáhneme pravou ruku o něco dále. Tímto pohybem se budeme pomalu přesouvat dopředu. Pokud máme ke cvičení malé prostory, tak stejný pohyb můžeme vykonávat i pozpátku.

Sed na židli

Postavíme se před židli, nadzvedneme jednu nohu a pomalu si sedáme. Snažíme se pohyb kontrolovat a nejen padat na zadek. Postavíme se pomocí obou nohou. Pokud je pro nás cvik snadný, tak se pokusíme na jedné noze také zvednout. Pokud je cvik moc náročný, tak si sedáme s oběma nohama na zemi.