Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cuketové dobroty

 
Recepty mi poradili lidé, kteří rádi jedí zeleninu a některé jsou moje.
Sekaná s cuketou
- půl kg masa, 3 vejce, půlka větší cukety, 200g tvarohu, 3 lžíce ovesných vloček, cinbule, česnek, koření sůl apečeme jako klasiku. je, moc štavnará a rvaroh podrží chutě uvnitř, nic se nevypeče, opatrně se solí.
Placky nebo koláč
- 2 vejce, 2 brambory, půlka cukety, česnek, cibule, majoránka, sůl, pepř, pokud je to řídké, trocha hrašky nebo tmavé mouky. Lze přidat sekanou šunku.
Můžeme opéct na skoro suché pánvi nebo s ventilátorem v trobě upéct na pečícím papířu, jde i přodat trochu mléka a přášku do pečiva( jdou přidat i podušené houby) a nalít na plech a upéct jako snaný koláč.
Cukeťák 400g cukety 200g uzeného nebo jakýkoliv měkký salám - raději dietní, jdou i zbytky kuřete 200g tvrdého sýra 5 vajec 1/2 hrnku oleje 1 hrnek hrubé mouky podle chuti sůl pepř majoránka petrželka česnek
Postup Cuketu a sýr nastrouhat na hrubo i maso nebo salám pak vše smícháme dohromady, dáme do vymazaneho a strouhankou vysypaneho vysokého plechu. Pečeme na 180 stupňů do zlatova .
Zahuštění omáčky
Cuketu jsem povařila a pak do omáčky pomixovala s omáčkou, nevařila jsem ji přímo v omáčce, aby to neovlivnilo chuť, jde to do jakékoli omáčky.
Cuketové zelí
Nastrouhat a ochutit a podusit jako zelí. Jde i nakrouhané dopředu zamrazit.
Naložená cuketa
1 kg oloupané cukety bez jader pokrájené na plátky(nebo proužky) 10 kávových lžiček soli 6 velkých cibulí pokrájených na proužky 20 kuliček nového koření 30 kuliček pepře 3 bobkové listy 2 dcl oleje
  1. Do mísy pokrájíme na proužky cuketu a na kolečka cibuli.
  2. Přidáme sůl, olej, koření.
  3. Vše dobře promícháme a skladujeme např. ve sklenicích v lednici.
  4. Konzumujeme až za 5 - 7 dní, až se vše proleží. Opravdu chutnají jako matjesy z ryb.
Jde zavařit jako okurka nebo společně s okurkami ve sladkokyselém nálevu
Zapečená cuketa
Proložit kolečka brambor a cuket zastrouhat sýrem, upéct v troubě , jde přidat jakákoli zelenina.
Plněná cuketa
Vydlabaná cuketa do lodičky, naplněná směsí libového masa, kuskusu namočeného nebo pohanky a zeleniny , smícháno s natrouhaným sýrem, cibulkou a zapečené v troubě.
Cuketové křupky
- slabé plátky promneme s kořením a drceným česnekem a dáme do sušičky na ovoce
Cuketový salátek
- žlutou cuketu na kostičky, jarní cibulku, šunku a řecký jogurt, solit, opepřit, přidat bylinky dle chuti - nejradši mám s mateřídoušku, bazalku
Zapečená cuketa s masem
Lilek a cuketu prokládat okořeněným kuřecím a mozzarelou nebo sýrem, zapéct.