Jdi na obsah Jdi na menu
 


VAŘÍME ZDRAVĚ 4 ZHUBNENME DO LÉTA

Kuřecí prsíčka s bazalkou, rajčaty a mozzarelou light

20140427_082735.jpg20140427_090102.jpg
 

 

 

 

 

20140427_090212.jpg20140427_090649.jpg

 

 

 

 

 

Opečánky s rozmarýnem z celozrnného kynutého těsta, na chuť dobré a na pohled nic moc, kuřeí prsíčka s kořením plněná sušeným rajčetem v pytlíku na pánvi a pak zapečená ještě s dalším rajčetem, mozzarelou a čerstvou bazalkou a paprikový salát,rajčata jsem si usušila v troubě už v týdnu

Zasněžené plátky

 

dsc_1181.jpg

 

Plátky libového masa, vepřové, kuřecí, jde i krůtí a tomu se pak musí přizpůsobit doba přípravy v troubě. Luřecía krůtí je dobré na noc naložit do bílého jogurtu.

Maso po okrajích nařízneme , aby se nekroutilo, polžíme do pekáčku s trochou vody, nakořeníme dle chuti a na každý kousek navršíme hromádku krájené cibule, šunky a strouhaný sýr, na sýr se dá nasypat i trocha dtrouhanky z zmavého pečiva, aby se při pečení vytvořila krustička.

Vepřové se peče asi hodinku a čtvrt, záleží na síle plátků, drůbeží púl až třu čtvrtě hodiny.

Kuřecí oběd s minimen KJ

kuřecí oběd, kuřecí polévka z drobů bez kůže, vývar a potom dovařeno s kousky brokolice a malých9143.jpg mrkviček, co mi tady straší v mrazáku už delší dobu, Trošku nudlí pro formu.
Nemám dneska kvůli práci čas na vyvařováví, tak použiji grilované kuře a bude orientální směs z kuřete.
V páře se podusí zelenina, aby nepřišla o chuť a barvu- brokolice, červená paprika, zbytek malých mrkviček a co komu chutná, dávám tam i zelené fazolkové lusky, nemusí být podušená úplně doměkka.
Uvařím neloupanou rýži, grolované kuře nakrájím podle počtu strávníků na kousky .
Na plechu nastříkaném ol.olejem v rozpúrašovači to vše promíchám a přidám lžíci vinného octa, sezamové semínko, 2 stroužky lisovaného česneku, lžíci sójové omáčky a kdo má rád nasládlou chuť tak na kostičky dva plátky ananasu. Celé posypat strouhaným sýrem 30% tuku v sušině a zapáct 10 - 15 minut v troubě.
No a potom se jí nebo , kdo nemá čas může kdykoli během dne nabrat z pekáče , ohřát a papat. Doporučuji s množstvím rýže to nepřehánět.

Pórkový salát s kuskusem

1/2 pórku, zelená paprika, červená paprika, půl salátové okurky, půl sáčku ochuceného kuskusu, 200g strouhaného eidamu 30%
Všechno nakrájíme a sýr nastrouháme nahrubo, kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme 4 minuty odstát a vychladnout. Vše smícháme a dochutíme podle vašich představ.

Obrazek

Pečený kapr s kostkami šunky 

Porce kapra rozložíme na plech, posolíme a pokořeníme, potřeme rozdrceným česnekem, kolem rozložíme velké kostky šunky, zakryje,e alobalem a pečeme půl hodiny, pak 20.minut odkryté.Podléváme světlým pivem nebo vodou.

 

Kuřecí maso ala Itálie . kuchařka Evice

Maso z kuřátka nakrájíme na kostky, promícháme s cibulí a čenekem, orestujeme na dvou pol.lžících ol.oleje, potom dojejeme vodu, přidáme nasekané barevné papriky a dusíme asi půl až tři čtvrti hodiny, na zahuštění můžeme ještě při dušení v polovině přidat rozdrobenou střídku z celozrnného chleba. Když je skoro hotovo, přidáme dvě pol.lžíce kečupu na barvu, já dávám svůj domácí, kde není tolik cukru, chlapcům někdy přidávám i červené sterilované fazole .

Tohle jde jíst chlebem a zeleninou, na těstoviny i na rýži, když uvaříte víc, máte každý den jiný oběd.

PS: Dělám to i z pangase.

Kuřecí prsa s pórkem

kuchařka: Jana L

Ingredience:

kuřecí prsa, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, kmín, vegeta, koření Pečené kuře, brambory, mrkev, čerstvý hrášek a kukuřice, pórek, pažitka, rajče, plátky tvrdého sýra.


Kuřecí maso potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, jemně posypeme vegetou a potřeme olejem (necháme chvíli uležet). Do horního patra položíme plátky kuřecího masa, do spodního patra naskládáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, hrášek a kukuřici.
V parním hrnci vaříme asi 20-30 min. Pak přidáme k zelenině pórek a na maso položíme plátky tvrdého sýra. Vaříme ještě asi 20 min (aby se sýr roztekl).
Na talíři dozdobíme brambory pažitkou a na maso dáme syrový pórek. Přidáme na kolečka nakrájené rajče a můžeme podávat.
Já jsem dnešní oběd pojala v duchu vaření v páře a tenhle recept jsem vyzkoušela osobně. Parní hrnec nemám, tak jsem si ho provizorně vyrobila sama, abych skutečně otestovala výhody tohohle vaření. Do nerezového hrnce jsem dala nerez síto a do něho teflonovou dírkovou podložku, pak jsem naskládala jednotlivou zeleninu na sebe, osolila a vařila v páře. Stejným způsobem jsem vařila i maso (to jsem osolila, opepřila, mírně posypala vegetou a kořením Pečené kuře), ale vařila jsem ho v dalším hrnci. Pravda, trvalo to o něco déle, ale splnilo to svůj účel. Musím uznat, že zelenina opravdu neztratila svou barvu a je velmi chutná. Mám rovněž o něco více nádobí, ale oběd byl chutný a zdravý. Posílám vám i foto mého dnešního výtvoru.

P.S: Stejným způsobem se dají dělat i rybí filety

Losos na žampionech

Kuchařka: Markéta T

Potřebujeme:

Filety z lososa, kořenící přípravek na ryby (sušená cibulka, hořčičné semínko, bazalka, bílý pepř, kopr, rozmarýn, kari, chilli), sůl, máslo, citrón, 1 dcl smetany, 10 dkg směsi francouzské zeleniny, 2 žampióny, na ozdobení čerstvou cibulku

Postup:

Filety zakápneme citrónem, lehce namažeme máslem, posolíme a okořeníme. Dáme asi na 10 min. do páry. Žampióny nakrájíme na plátky. K rybě přidáme zeleninu a žampióny a necháme chvíli podusit. Mezitím si v misce smícháme smetanu s trochou koření a čerstvou cibulkou. Rybu držíme v teple a zeleninu a vše ostatní mírně vychladíme. Dáme na talíř a zalijeme smetanou.

Je to jemné, v teplých dnech osvěžující a velmi zdravé.
Bon apetit!

Hříbková polévka (234,8 kJ)

Na 2 porce budete potřebovat 150 g hříbků, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce 12% smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, petrželka

Šalotku a hříbky nakrájíme na kostičky a orestujeme na olivovém oleji. Zalijeme vývarem, vínem a smetanou a necháme zavařit. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme kořením.

Zeleninový salát se žampióny (821 kJ)

75 g hlávkového salátu, 75 g čerstvých žampiónů, 25 g mandlí, 75 g kuřecí šunky, 30 g mozarelly, 5 g olivový olej, sůl

Hlávkový salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Syrové žampióny nastrouháme nahrubo, mandle nasekáme a šunku s mozzarellou nakrájíme na kostičky. Smícháme s hlávkovým salátem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Tento salát skvěle chutná také s jogurtovou omáčkou nebo bylinkovým dresinkem. Podáváme s tmavým chlebem.

Autor: Martina D

 Kuřecí masíčko - pokaždé jiné a rychlé

Hlavní je kreativita
Kuřecí prsíčka na kousky a plátky na půl kg jedna pol.lžíce ol.oleje, půl pol.lžíce gr.koření bez soli, vrchovatá pol.lžíce bylinek dle chuti a kdo chcem tak rozmašírované půl hlavy česneku, pár šplíchanců sójovky.
Nechám marinovat a pak, když je to druhý den po ruce, orestuji kousky na teflonce, podleji vodou a tu vydusím, do ní mohu přidat i papriky různých barev a pórek, to je
Varisnta č. 1. Pokud krásně směs promícháte s neloupanou vařenou rýží, je dobrá mňamka na světě.
Varianta 2- přidám vydušené houby a dvě lžíce kečupu, je z toho rázem zeleninová směs na špagety.
Varianta 3 - kromě paptik přidám i červené vařené fazole nebo červenou čočku a je další chutný pokrm, který není moc tučný.
Jako příloha jsou nejlepší brambory vařené ve slupce nebo v parním hrnci, ovšem i hranolky bez tuku v té specielní fritíze jdou.
Pokud rodina ten den chce raději plátky, udělám sobě směs a ji
Variantu 4 - Plátky prsíček jen zlehoulinka na suché pánvi zatáhnu, dám na pekáček, kolem zeleninu v jakékoli formě, na plátky masa dám plátky šunky a sýra a půlku broskve, trochu podleji a zapeču.
Není to nijak náročné a máte vystaráno pěkně rychle a hurá ven.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dana K snížila váhu o 30 a tajila to, napsala nyní


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lasagne od Lucky G. z fotogalerie - okopírováno z mailu

(Hanka T., 1. 3. 2012 17:11)

Ahoj posílám ten návod na ty lasaně.

Koupíš lasaně - počet balíčků podle toho, jak hodně jich chceš, nám většinou jeden balíček stačí a dělám to do malé zapékací mísy
Mleté maso - míchané
Boloňskou omáčku od OTMY ( kupuju dvě, je pak více omáčky)
Cihlu - cca 30dkg - máme rádi hodně sýra

Osmahneš cibulku, pak přidáš mleté maso a necháš hezky udělat. Pak přidáš boloňskou omáčku, zamícháš a případně si to ještě dochutíš, ale já už to většinou nedochucuji, max. trochou koření na špagety.
Lasaně píšou, že je nemusíš předvařovat, ale já je většinou trošku povařím, protože se mi stalo, že mi vůbec nezměkly, ale musíš to vyzkoušet, a když je budeš vařit tak je zkus vařit vodorovně, když je položíš do hrnce, tak se ti slepí a pak to nejde od sebe a trhají se. No a se sýrem to záleží na tobě, buď si koupíš vcelku a nastrouháš ho, nebo si ho koupíš nakrájený.
A pak už si připravíš zapékací mísu a skládáš na sebe lasaně-
omáčku-sýr-lasaně-omáčku-sýr. A poslední řada by měla končit lasaněmi.
Když to všechno máš, dáš to do předem vyhřáté trouby a necháš to zapéct, na kolik stupňů ti neřeknu, záleží jak ti hodně peče trouba, ale já to většinou dávám mezi 150-200°C na cca 20min. Prostě až uvidíš, že to bude zapečené.

A jedna rada, až budeš vybírat mísu, vem si raději vyšší, protože jak ta omáčka bublá a máš to přikryté, tak to většinou pak vyteče ven do trouby a pak to smrdí.

Dobrou chuť :-)

Pečená rýže na čínský způsob

(Olina, 26. 2. 2012 23:59)

200g rýže, 400g kuřecích prsíček, 6 lžic sojové omáčky, 250g žampionů, 1 paprika, svazek jarní cibulky, 6 lžic oleje, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 4 lžíce scherry, sůl, pepř.
Rýži uvaříme. Maso nakrájíme a hodinu marinujeme v sojové omáčce. Pak ho podusíme na oleji a jakmile zbělá přidáme vše ostatní pokrájené na kostičky a podusíme společně asi 12 minut. Smícháme s vařenou rýží a v olejem lehce potřené zapékací misce zapečeme v troubě na 200 st. asi 10 minut.

4barevné kuře

(Hanka T., 11. 2. 2012 12:22)

přísady:
balení kuřecích prsou
koření na kuře
1 konzerva kukuřice
1-2 zelené papriky
1 konzerva červených fazolek v rajčatové omáčce
(nebo plechovka kukuřice s fazolemi v rajčat. omáčce)
půl kostičky masoxu
voda, sůl

Na suché teflonce orestujeme kuřecí prsa obalená v koření, osolíme, lehce podlejeme vodou, přidáme rozmačkanou půl kostky masoxu, nakrájenou zelenou papriku a dusíme. Jakmile paprika změkne, přidáme zcezenou kukuřici a fazole i s omáčkou. Pokud je to plané, přidáme maličko chilli omáčky, jinak směs fazolí s kukuřicí je lehce pikantní.
S rýží je to moc dobré a bez tuku navíc ;-)

výborný pangas

(Jitka Ch., 16. 5. 2010 13:35)

Včera jsem si uvařila mňamku, kterou snědla celá rodinka a jen se oblizovali. Pangase jsem okořenila kořením na ryby, dala do pekáčku, na něj jsem nakladla na kolečka nakrájenou cuketu a žampiony na plátky, jemně jsem je osolila a opepřila a dala podusit do trouby. Před dopečením jsem je zalila rozšlehaným vajíčkem a ještě dala zapéci. K tomu brambůrky - no prostě bomba. Kalorie minimální, sytost maximální a chuť - jedl to i 5-tiletý syn, který houby a zeleninku nee.

varianta na knedlo-vepřo

(Jitka Ch., 2. 5. 2010 18:34)

Koupíte si v racio prodejně polentu-ne mouku, ale existuje již hotový knedlík (vypadá jako bramborový). Má energetickou hodnotu 290 kJ/100g. Používám ho třeba na knedle s vajíčkem, nebo místo bramborových knedlíků. Takže nakrájíte na plátky a dáte na pařáček ohřát. Ke klasické pečeni pro rodinu, přidáte 1/2-3/4 hodinky před dokončením šmakouna (lze i robi maso), které si okořením "Vepřovou pečení"(Vitana). No a peču normálně s masem - podlévám-bez tuku. No a k tomu kedlubnové zelí, kysané zelí nebo hlávkové a nebo jenom nějaký salát. Je to mňamka a sníte až o 2/3 méně kJ než při klasickém vepřo-knedlo. Tak dobrou chuť Jitka Ch.

Grilovaná cuketa

(Dana Č., 31. 8. 2009 13:03)

Plátky cukety zasypu grilovacím kořením, zakápnu olivovým olejem, nechám proležet v lenici do druhého dne, griluji. Hotové si obložím čerstvými rajčaty, paprikou a okurkou.

rizoto

(Jana Z, 22. 8. 2009 9:07)

100g vařené rýže 520KJ
50g zeleniny 70KJ
50g uzeného šmakouna 110KJ
50g mozzarely 600KJ
-kdo chcete nahradit maso, tak šmakoun je výborná bílkovina bez cholesterolu s minimem KJ

Lída T.

(Lída T., 20. 8. 2009 12:33)

KUŘECÍ STEAKY SE SYREČKY

4 kuřecí řízky (prsní)
Sůl, pepř
1 balíček zrajícího sýra
1 cibule
hořčice

Plátky jemně naklepejte, osolte a opepřete. Dále budete tvořit kapsy. Nejprve ji vymažte plnotučnou horčicí, vložte pár koleček cibule a dva plátky zrajícího sýra. Můžete spíchnout jehlicemi.

cuketový nákyp

(Zdeňka 52 let z fotogalerie už 53 let, 6. 8. 2009 9:58)

1 cuketu,sýr,mrkev nastrouháme,přidáme nakrájenou kuřecí šunku,cibuli,rajčata,papriky,4 sýrové bílky,1dcl ol.olejhrnek dětské krupice,2 lžíce i víc,(aby se utvořilo těstíčko)celozrnné mouky,1 PDP,vegetu,pepř,kmín,česnek a petrželovou nať a k tomu zeleninový salát,pekla jsem tona pečícím papíru

zapékané cukety

(Zdeňka 52 let z fotogalerie, 24. 7. 2009 14:53)

po těch paprikách vyrovnáme hladinu (ovšem kdo má rád cukety),4-5 cuket,sůl,omyté mladé cukety podélně nakrájíme na 1 cm řezy,osolíme a necháme vypotit,cukety osušíme a naložíme do marinády na 3 h.,marináda : 100 ml ol.olej,0,5lžičky soli,čili,ml.pepř,česnek,lžíce sojovky,lžička oregána,z marinády poskládáme na pečící papír a pečeme v troubě 15-20 min.při 200'C,DOBROU CHUŤ

Plněné papriky na grilu

(Andrea N., 24. 7. 2009 14:03)

Taky mám jeden mňam letní na gril, ale dietní to moc není :-)))

potřebujeme: papriky ( nejlepší jsou ty obyč zelené)
více druhů syrů( cihla,uzená cihla,niva)
salám
česnek

postup: sýry+salám nastrouháme, přidáme rozmačkanej česnek a promícháme. Z papriky odrojíme vršek (ten nám pak poslouží jako víčko) naplníme papriky sýrovosalámovou směsí, přiklopíme zpět odkrojený vršek to aby nám sýr nevytekl a zabalíme pořádně do alobalu. A pak už se to hodí na gril.

Já to většinou předpeču v troube je to na tom grilu pak rychlejší. Je to super jako příloha k masům, dost syté, nedietní ale dobroučký